Hlavní navigace

On-line video jako výzva a nástroj efektivního marketingu

12. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: blog.instagram.com
On-line video je v komunikaci se zákazníky stále důležitější a poměrně rychle se dostává na výsluní – šéfové YouTube a podobných serverů si mohou mnout ruce. A možná je načase, abyste o implementaci videa do marketingové a propagační strategie vaší firmy popřemýšleli i vy.

Jestliže byl content marketing obecně jedním z nejžhavějších trendů loňského roku, letos to bude nejspíš stejné, s tím rozdílem, že důraz bude kladen především na obsahový marketing prostřednictvím on-line videa. Nastupující trend přitom nejlépe dokládají výsledky nejrůznějších průzkumů.

Video na internetu táhne

Kupříkladu ze studie společnosti Content Marketing Institute vyplývá, že ve Velké Británii již využilo video k propagaci prostřednictvím content marketingu celých 76 % obchodníků. Pětašedesát procent z nich tak přitom během loňského roku učinilo za pomoci serveru YouTube. Ten je i díky tomu čtvrtým nejvyužívanějším kanálem pro obsahový marketing – hned po Facebooku, Twitteru a LinkedIn.

Popularitu videa dokládají informace z dalších částí světa: v USA 72 % obchodníků využívá YouTube jako distribuční kanál pro sdílení obsahu, on-line video je podle nich třetím nejefektivnějším komunikačním kanálem (po osobním setkání a newsletteru). Asi tedy nebude žádným významným překvapením, že jak ve Velké Británii, tak ve Spojených státech má většina dotazovaných společností – 60 % v USA, 56 % ve Velké Británii – v plánu během letošního roku oproti loňsku navýšit rozpočet na obsahový marketing.

A abychom nezůstali jen u anglicky hovořících zemí, podívejme se ještě na údaje ze Švédska, kde se k propagaci prostřednictvím YouTube již odhodlalo 71 % dotazovaných firem. Dalších 14 % švédských společností na otázku odpovědělo, že se tak chystá učinit v nejbližší době. Nadpoloviční většina (konkrétně 53 %) pak i díky tomu hodlá letos rovněž navýšit budget na content marketing.

Van Damme a kamiony: Virál, který prorazil

Úspěch on-line videa je poměrně logický, vezmeme-li v potaz i to, že jeho obsah dnes mohou uživatelé díky rozšíření mobilních zařízení sledovat prakticky kdekoli a kdykoli. Firmy mohou díky pohyblivému obrazu dostat uživatele do určitého rozpoložení a sdělit mu potřebná fakta o jejich produktu, což zvyšuje efektivitu reklamy.

Skvělým příkladem povedeného virálního videa je např. „The Epic Split", v němž herec Jean-Claude Van Damme propaguje kamiony společnosti Volvo. Tato reklama měla již 48 hodin po zveřejnění na YouTube na 10 milionů zhlédnutí a uživatelé jí sami čile sdíleli prostřednictvím Facebooku i dalších sociálních sítí. Aktuálně má video úctyhodných téměř 69 milionů zhlédnutí. Podobně úspěšný je reklamní film společnosti Volkswagen – „The Force", jenž má na YouTube přes 59 milionů zhlédnutí.

Kde jsou vítězové, jsou i poražení

Z výše zmíněného je jasné, že YouTube je pro většinu firem primárním komunikačním kanálem určeným k šíření pohyblivého obsahu. Každý měsíc zaznamená tato platforma více jak miliardu unikátních návštěvníků (více má jen Facebook) a je druhým největším vyhledávačem na webu (hned po vyhledávači Google). Uživatelé si již zvykli, že zde mohou jednoduše najít a sledovat videa, ať jsou na svém PC, tabletu nebo smartphonu, navíc je zhlédnutí videa pro mnohé výrazně jednodušší a příjemnější než čtení textů.

G+

Přesto je tato forma propagace zatím spíše v začátcích a její boom nejspíš teprve přijde. Řada firem, jejichž zástupci si plně neuvědomují výrazný potenciál content marketingu prostřednictvím, považuje tento „špás" stále ze příliš drahý. Jiné společnosti zase vytvořily obsah, který nebyl patřičně promyšlený a dotažený (nebo na něj nedokázaly dostatečně upozornit), uživatele nezaujal a je považován za neúspěch, který odrazuje od dalších investic.

příloha_ovladnete_sva_data

Potenciál zde rozhodně je, podniky se jen musejí naučit efektivnímu content marketingu prostřednictvím on-line videa a jít ve stopách firem jako Volvo. Úspěšné kousky jsou zhlédnuty desítkami milionů diváků, diskutovány a propírány v médiích. Největší výzvou je přimět uživatele (ideálně ze správné cílové skupiny), aby se na dané video vůbec podíval. A k tomu je třeba synergie všech komunikačních kanálů, které má daná firma k dispozici: zákaznických magazínů, newsletterů, stránek na sociálních sítích i vlastního firemního webu. Proto je třeba nestřílet od boku, video zahrnout do marketingové strategie, patřičně dopředu promýšlet a plánovat. Kdo ví – možná právě vaše video bude tím příštím, které se na YouTube ocitne v záři reflektorů.

Čtěte také:
→ Uživatelské a spotřebitelské IT trendy pro rok 2014
Jedním z trendů je i rozmach videa na vyžádání.
→ Jak technologie změní náš pracovní život
Výzkum ukazuje, že zaměstnanci a zaměstnavatelé se soustřeďují spíše na na pracovní výsledky než na to, jak a kde a kdy byla práce provedena.

Byl pro vás článek přínosný?