Hlavní navigace

GMail: přílohy mohou mít až 50 MB

14. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © lichtmeister - Fotolia.com
Google zdvojnásobil velikostní limit pro přílohy e-mailových zpráv z 25 MB na 50 MB, pro odesílání stále platí původní hranice. Zasílání tak velkých souborů ale není šťastné z mnoha důvodů.

Občas se to stává téměř každému – očekávaný e-mail nedorazí nebo odesílatel opakovaně ověřuje, zda jste zprávu dostali. Ta ale není k nalezení ani ve schránce, ani v koši, ani ve složce spamu. Důvod? Vůbec nedorazila kvůli příliš velké příloze, kterou e-mailové servery nepropustily.

Google nyní oznámil, že zdvojnásobuje limit pro velikost příloh, které mohou uživatelé G-mailu přijímat, z 25 MB na 50 MB, což by mělo být více než dostačující pro libovolné PDF či obrázek v kvalitě dostatečné pro tisk plakátu. Existuje samozřejmě řada jiných možností, jak si tak velký soubor předat, ale uživatel má alespoň jistotu, že když už mu někdo takový soubor zašle, neskončí zahozený cestou.

Google prozatím ponechal omezení pro odesílané přílohy na 25 MB. Větší soubory je spolehlivější a bezpečnější uložit na Disk Google a odeslat odkaz. A navíc velmi jednoduché: při psaní zprávy stačí kliknout na trojúhelníkovou ikonu disku, zvolit Vložit soubory z Disku, soubory označit a vybrat způsob, jakým se mají odeslat – zda jako odkaz, nebo jako příloha.

příloha_ovladnete_sva_data

Více nemusí nutně znamenat lépa. Google má dobrý důvod, proč nedovoluje odesílat přílohy větší než 25 MB – není to totiž dobrý nápad. Jednak není e-mail příliš bezpečný, jednak mohou velké soubory zahlcovat servery a způsobovat výpadky služby, jednak velké soubory ve schránce zbytečně zabírají místo a pokud objemnou zprávu smažete, ztrácíte část konverzace. Proto je podstatně vhodnější využít některé z cloudových úložišť a soubory sdílet.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?