Hlavní navigace

Andy Rubin, který stál u zrodu Androidu, definitivně odchází ze společnosti Google

31. 10. 2014

Sdílet

Andy Rubin stál za zrodem operačního systému Android a v posledních letech se staral o robotické projekty Googlu. Rubin založil společnost s názvem Android, jejíž cílem bylo vytvořit operační systém, který by mohl konkurovat tehdejším systémům pro mobilní telefony, jako byl třeba Symbian. Úspěšného projektu si všimla záhy společnost Google, která firmu Android v roce 2005 koupila.

Projekt operačního systému Android se prosadil a nyní mu patří prvenství. Andy Rubin však divizi Androidu přibližně před rokem opustil a ve společnosti Google se věnoval robotickým aktivitám a mimo jiné stál i za akvizici řady firem z této oblasti, jako je třeba Boston Dynamics, která vyvíjela humanoidní roboty. V jeho pozici jej vystřídal Sundar Pichai, který má vedle Androidu na starosti Chrome a další produkty.

Důvody pro odchod Andy Rubina z Googlu nejsou úplně jasné. Rubin prohlásil, že se chce věnovat hardwarovým start-upům. Mluvčí Googlu sice odchod Rubina potvrdil, ale nechtěl situaci podrobněji komentovat.

Dosavadní úkoly Andy Rubina převezme James Kuffner z robotické divize Googlu.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Google chce vytlačit Windows, pomoci mu má Chrome OS
Souboj gigantů pokračuje. Podle prezentací na vývojářské konferenci Google I/O, schyluje se k dalšímu kolu konfrontace s Microsoftem.
→ Google hodlá proniknout s Androidem do aut, partnerem je i Škoda
První automobily, ve kterých bude běžet Android Auto, by se mělo objevit ještě do konce letošního roku.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?