Hlavní navigace

Blink: Google inovuje jádro svého prohlížeče Chrome

5. 4. 2013

Sdílet

WebKit je poplární vykreslovací jádro, za jehož vývojem stojí především Apple. Kromě applovského prohlížeče Safari jej používaly také některé alternativní prohlížeče jako třeba Konqueror. Na WebKitu byl až dosud postaven i prohlížeč Google Chrome. Stávající technologie podle vývojářů Googlu nevyhovuje způsobu, jakým se v Chrome využívají paralelní procesy.

Proto se nyní od WebKitu odštěpil nezávislá odnož (tzv. fork) s názevm Blink, který by měl do budoucna přinést ještě větší bezpečnost, rychlost a lepší zpracování stylových předpisů. Ke Googlu se přidá i Opera, jejíž vývojáři se již před nedávnem rozhodli změnit vykreslovací jádro Opery na WebKit. Nyní budou spolupracovat na novém Blinku.

Ke konkurenci Blinku patří ještě jádro Trident, který patři Microsoftu, a Gecko, které je základem prohlížeče Mozilla Firefox. Během krátké doby tedy každý že čtyř hlavních hráčů na trhu internetových browserů - Microsoft, Google, Apple a Mozilla - bude mít svůj vlastní nezávislý projekt zobrazovacího enginu.

Ve vývojářské dílně Chromu je to již druhá změna za krátkou dobu: nedávno totiž z vedení projektu Chrome Chrome OS odešel Sundar Pichai, který bude řídit aktivity okolo Androidu.

Čtěte také: Škatulata-škatulata v managementu Google

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality