Hlavní navigace

„Budu se starat o svoji online bezpečnost“: 10 předsevzetí pro rok 2014

28. 1. 2014

Sdílet

Níže najdete deset tipů, které vám mohou pomoci zachovat si na Internetu bezpečnost. Vycházejí z blogu SimplySecurity společnosti Trend Micro:

  • Pořiďte si nebo udržujte na svém počítači a mobilních zařízeních bezpečnostní software, který má pravidelné aktualizace a který nabízí více než jen antivirovou ochranu – i kdyby  vám některý z vašich příbuzných „všeználků“ tvrdil, že takový software nepotřebujete.
  • Sledujte úniky zákaznických dat u obchodníků nebo finančních institucí. Uvažte, jestli to nemůže znamenat i únik dat o vaší platební kartě. Změňte PIN a sledujte pozorně výpisy karetních transakcí.
  • Neustále kontrolujte a v případě potřeby upravujte svá nastavení soukromí na Facebooku a omezujte počet přátel, kteří mohou prohlížet vaše příspěvky. Také mějte stále na paměti, že nic, co dáte na Facebook, ve skutečnosti není „soukromé“.
  • Změňte si hesla na všech webových účtech a ujistěte se, že má každé alespoň deset znaků a obsahuje kombinaci velkých a malých písmen, číslic a zvláštních znaků.
  • Začněte se v kybernetickém prostředí lépe orientovat a používejte metodu PIE (Protection, Intuition, Education – ochrana, intuice, vzdělávání).
  • Nenechte se napálit e-maily s phishingem a scamy. Buďte podezíraví a předpokládejte, že každá zpráva, která se objeví ve vaší schránce, může být pokusem o ukradení vaší identity.
  • Dvakrát se rozmyslete, než kliknete na tlačítko „Odeslat“ nebo „Sdílet“. Když člověk příliš sdílí, může to zavdat podnět k tomu, že se na vás někdo zaměří, třebas i po letech. Je dobré se zamyslet nad tím, co chcete sdílet a jak by se toho dalo zneužít.
  • Když nakupujete online, nikdy nepoužívejte metodu placení, která nenabízí ochranu před podvody. Bankovní převody a převodní příkazy se pro online nákupy nedoporučují, protože na rozdíl od kreditní karty nemáte možnost jednoduché reklamace.
  • Zamykejte svůj mobilní telefon pomocí PINu nebo bezpečnostního kódu a nastavte si zámek obrazovky s časovým limitem tak, aby se vaše zařízení po určité době neaktivity automaticky uzamklo.
  • Pokud máte doma děti, nerozpakujte se omezit jejich přístup na Internet a sledovat jejich online aktivity. Nezapomeňte používat kontrolní rodičovské funkce, které by měly být součástí vašeho bezpečnostního softwaru. 

Čtěte také:
→ Top 5 bezpečnostních trendů pro rok 2014
Pět bezpečnostních trendů, na které si uživatelé budou muset dát pozor v příštím roce.
→ 10 let mobilního malwaru
Podívejte se na mapu vývoej škodlivých kódů pro mobilní platformy. Byl zaznamenán rychlý vznik nového ziskového odvětví organizované kriminality.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality