Hlavní navigace

Českem se šíří další vlna podvodných e-mailů

9. 2. 2015

Sdílet

Dnes se začala šířit velmi intenzivně nová verze podvodných e-mailů. Zpráva informuje o vymyšlených nezaplacených splátkách za elektronické zboží a snaží se adresáta vystrašit poukazem na stržení promeškaných splátek z bankovního účtu dlužníka. Záměrem útočníka je přimět adresáta k otevření infikované přílohy.

O útoku informovalo i centrum pro kybernetickou bezpečnost CSIRT, které uvedlo, že při útoku byly zneužity názvy společností Mall či Hogner. Naše redakce zaznamenala ovšem i případy dalších, mnohem menších dodavatelů. Přitom v některých případech byl adresát skutečně zákazníkem jmenované firmy. Pokud to není náhoda, je možné, že kampani předcházela příprava a zneužití dat třeba z e-mailového provozu. To by ještě více zvyšovalo nebezpečnost útoku.

Navíc se zdá, že se útok průběžně modifikuje: přicházejí další maily, které již nestraší promeškanými splátkami, ale jsou informací o údajně provedené objednávce. A opět je zde komprimovaná příloha. Přestože text je jiný, na souvislost s předchozí vlnou mailů ukazuje stejná grafická úprava těla mailu.

Čtěte také:
→ Nebezpečný spam se tváří, že jeho odesilatelem je portál Obchody24.cz
Internetem se šíří další vlna spamu, která se snaží využít metod sociálního inženýrství. Neznámí pachatelé rozesílají falešné e-mailové zprávy tvářící se jako potvrzení objednávky z internetového obchodu Obchody24.cz.
→ Před zasláním malwaru je lepší zavolat, zjistil Symantec
Hackeři zjišťují, že se jim vyplatí zavolat předtím, než firmám zašlou e-mail naložený malwarem.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality