Hlavní navigace

ChannelWorld Awards oceňují IT distributory a výrobce roku 2016

15. 2. 2017

Sdílet

Kombinované hodnocení prostřednictvím on-line ankety, do které se zapojilo 1404 hlasujících z 1117 firem/1144 firemních poboček, a kvalitativního průzkumu mezi 304 respondenty z 274 společností dalo vzejít ICT distributorům a výrobcům roku 2016. Historicky 10. ročník dotazování pořádá pod hlavičkou ChannelWorld Awards časopis ChannelWorld z vydavatelství IDG, který data sbíral od září 2016 do ledna 2017.  Metodickým garantem zpracování výsledků je pátým rokem výzkumná společnost IDC.

V kategorii Broadline distributor roku 2016 zvítězila společnost AT Computers a.s. Kategorii Distributor s přidanou hodnotou roku 2016 tentokrát ovládla společnost Avnet s.r.o. a ocenění Specializovaný distributor roku pro rok 2016 náleží společnosti KRUP s.r.o.

Na Slovensku hlasující obchodní partneři zvolili jako Broadline distribútora roka 2016 společnost AT Computer, s.r.o. a titulem Distribútor s pridanou hodnotou roka se může pyšnit ASBIS SK spol. s r.o.

Z průměrného hodnocení výrobců známkou vzešli vítězové jednotlivých produktových kategorií:

 

Prezentace s kompletními výsledky ChannelWorld Awards 2016 ke stažení.


Metodika volby

Metodika hlasování prošla v 10. ročníku výraznou obměnou. Abychom získali hlubší vhled do preferencí resellerů ICT a vnesli do hodnocení distributorů a výrobců kvalitativní stránku, přepracovali jsme část ankety na podrobnější průzkum,“ uvedl Jan Mazal, šéfredaktor ChannelWorldu a projektový manažer ChannelWorld Awards.

Broadline distributory volili obchodní partneři skrze on-line anketu na www.distributor-roku.cz, přičemž vždy vybírali jednoznačného vítěze ve třech oblastech na obchodní spolupráci: Nejlepší sortiment a dostupnost zboží; Nejlepší komunikace v rámci obchodu, akcí, školení; Nejlepší online B2B portál.

Ostatní kategorie (Specializované distributory, Distributory s přidanou hodnotou a Výrobce roku v řadě produktových kategorií) ohodnotil vzorek resellerů z ČR a SR skrze asistované PC/telefonické dotazování.

Kvalitativní dotazování poskytlo vhled, jak konkrétně obchodní partneři hodnotí své distributory v oblastech:

  • Produktové portfolio (šíře, dostupnost produktů);
  • Předprodejní podpora (komunikace a spolupráce při řešení nového obchodu); Platební podmínky;
  • Poprodejní/technická podpora;
  • Partnerská setkání a školení;
  • Webové stránky/portál.

Výrobcům dávali respondenti vždy souhrnnou známku jako hodnocení obchodní spolupráce za předchozí rok.

Kromě toho kvalitativní průzkum zjišťoval, u kolika distributorů reselleři nakupují, do kterých partnerských programů jsou zapojení a které jim vyhovují nejvíce, jak hodnotí jednotlivé oblasti podpory v programech, které obchodní pobídky jsou pro ně nejlákavější a jaký je jejich výhled na další rok.

ChannelWorld oznámil výsledky ankety na slavnostním vyhlášení, které se uskutečnilo 14. 2. 2017 za účasti výkonných zástupců oceněných výrobců, distributorů a IDC jako metodického garanta.

Partnerem kvalitativního průzkumu se staly (v abecedním pořadí) společnosti 100Mega Distribution, ABC Data, Asbis CZ, Asbis SK, Arrow ECS, Avnet TS v ČR, Avnet TS v SR, Canon, Comguard, DNS, eD‘ system Czech, Epson, Eset Software, i4wifi, IS4 Technologies, Kaspersky Lab, Lenovo, PCV Computers, Veracomp, Westcon a Zebra Systems.

Zdroj: ChannelWorld

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality