Hlavní navigace

DDoS útoky vzrostly

18. 2. 2020

Sdílet

Množství útoků zablokovaných produkty Kaspersky DDoS Protection v průběhu posledních tří měsíců minulého roku výrazně vzrostlo v porovnání se stejným obdobím v roce 2018. Celková analýza aktivity botnetů ukázala, že k 28 % všech útoků došlo během víkendu. Podíl nedělních útoků stoupl o dva a půl procentního bodu na celkových 13 %.

S DDoS útoky se potýkali také britští labouristé, jimž chtěli útočníci narušit jejich digitální systémy, nebo servery oblíbené hry Minecraft umístěné ve Vatikánu. Tyto případy dokládají, že jsou DDoS útoky stále oblíbeným nástrojem mezi kyberzločinci, kteří díky nim získávají finanční prostředky nebo způsobují nehmotnou škodu. Organizace by proto měly být na tento druh útoků připravené a mít o nich aktuální informace.

Report poukazuje především na zvýšenou aktivitu botnetů v neděli. I když se nárůst útoků v tento konkrétní den může zdát malý (dva a půl procentního bodu), podíl nedělních DDoS útoků po zbytek roku byl konzistentně nižší (v prvním a třetím čtvrtletí okolo 11 % a ve druhém kvartále 10 %). Nejméně náročnými dny z pohledu DDoS útoků se ve čtvrtém kvartále ukázaly být čtvrtky. Celkově se dá říct, že se množství útoků rovnoměrně rozprostřelo na všechny dny týdne. Rozdíl mezi nejaktivnějším dnem a nejklidnějším byl jen asi dva a půl procentního bodu (v předešlém čtvrtletí tento rozdíl dělal sedm procentních bodů).

Čína zůstala na prvním místě mezi státy, na něž se zaměřilo nejvíce DDoS útoků – 53,07 %. Na druhém místě byly Spojené státy (22,01 %) následované Japonskem (6,14 %). Nejdelší útok trval více než 20 dní – 494 hodin, což je téměř dvojnásobe než nejdelší útok předešlého kvartálu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?