Hlavní navigace

Facebook se zřejmě pustí do mobilních plateb

19. 8. 2013

Sdílet

Facebook je mohutným internetovým hráčem a právě jeho uživatelé tráví na internetu nejvíce času. Začíná se proslýchat, že tento gigant má zázem zprovoznit mobilní platby. Taková fukce by mohla pro Facebook znamenat završení jeho služeb pro firemní uživatele. Ti byli dosud motivováni, aby třeba pomocí “lajků” udržovali sociální kontakt s uživateli, funkce GraphSearch umožňuje idenfikovat řadu bodů zájmů, jako jsou restaurace, kina nebo hudební produkce.

Pokud by se k tomu přidaly mobilní platby, bylo by patrně možné udělat z propojených osob zdroj obratu. Stávající platební systémy - mezi něž patří třeba nejznámější PayPal - mají pro Facebook zásadní nevýhodu, že nejsou dostatečně univerzální. Pro Facebook asi nezbude než aby zavedl svůj vlastní platební systém, ideálně mobilní.

Ovšem ani to není tak jednoduché, hlavním problémem je otázka bezpečnosti. Pokud by měl být systém realizován formou elektronické peněženky, narazil by i na nechuť uživatelů. Podle staršího průzkumu agentury Bloomberg má totiž negativní postoj k mobilní elektronické peněžence 7 dospělých z 10. Pokud Facebook s konceptem mobilních plateb skutečně prorazí, bude to patrně další potvrzení faktu, že uživatelé preferují pohodlní nad bezpečností.

Zdroj: IDG News Service

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?