Hlavní navigace

Firefox končí s podporou Windows XP a Vista

12. 9. 2018

Sdílet

„Chtělo to úsilí a chtělo to věnovat zdroje podpoře XP dlouho poté, co tak přestal činit Microsoft,“ napsal inženýr Firefoxu Chris Hutten-Czapski v příspěvku na svém osobním blogu. „Znamenalo to, že jsme nemohli dělat nic jiného, protože nás zaneprázdňovaly XP.“

Podpora pro dva operační systémy „s prošlým datem spotřeby“ – Microsoft se Windows XP zbavil v dubnu 2014 a Vista v dubnu 2017 – skončila s Firefoxem verze ESR 52.9, vydané 26. června. Tato verze byla 4. září nahrazena Firefoxem ESR 60.2.

Firefox ESR, což je zkratka pro „Extended Support Release“ (vydání s rozšířenou podporou), je verze, kterou Mozilla vydává pro své zákazníky – primárně podnikové uživatele – kteří upřednostňují stabilitu před novými „sexy“ funkcemi. Na rozdíl od standardního Firefoxu dostává každá ESR verze jen bezpečnostní aktualizace. Zhruba jednou za rok pak Mozilla dosavadní ESR nahrazuje právě aktuálním Firefoxem, a následně po dobu 12 týdnů podporuje obě verze paralelně. Překryv Firefoxu ESR 52 s ESR 60 začal 7. května, když byl vydán druhý jmenovaný, a skončil právě 4. září, kdy pro první jmenovaný přestaly být vydávány bezpečnostní aktualizace.

Uživatele Firefoxu, kteří stále fungují na Windows XP nebo Vista, přesunula Mozilla na ESR 32 v březnu 2017; na této verzi surfují dodnes.

Ostatní tvůrci prohlížečů – zejména Google a Microsoft – vymazali XP a Vista ze svého seznamu podporovaných systémů už před nějakou dobou. Například Chrome se XP zbavil koncem roku 2015, Internet Explorer pak v dubnu 2014. S krokem Firefoxu se tak jediným prohlížečem z „top 5,“ stále podporujícím XP, stává Opera. Norský prohlížeč sice k poslední edici kompatibilní s XP a Vista (36 z roku 2016) přestal dodávat nové funkce, ale bezpečnostní aktualizace k ní vydává stále.

Zdroj: Computerworld.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?