Hlavní navigace

Gartner snižuje své odhady globálních výdajů za IT

10. 7. 2013

Sdílet

Toto snížení „odráží hlavně dopad nedávných fluktuací směnných kurzů amerického dolaru,“ oznámil Gartner v úterý.

Svou roli tu hrály i očekávané slabší prodeje zařízení, řekl analytik a výkonný viceprezident Gartneru Richard Gordon ve svém vyjádření. Gartner původně u tržeb za zařízení předpovídal 7,9procentní růst, tento odhad však kvůli pokračujícímu propadu prodejů prodejů počítačů poklesl na 2,8 procent.

„Přestože na trh mají v druhé polovině roku 2013 dorazit nová zařízení, nepodaří se jim kompenzovat skrytou slabost trhu s tradičními PC,“ oznámil Gartner.

Zároveň se podle zprávy očekává, že prodeje tabletů v roce 2013 porostou o 38,9 procenta a mobilních telefonů o 9,3 procenta. Celkově buou tržby za zařízení letos činit 695 miliard amerických dolarů.

Očekává se, že nejsilnější budou tržby za podnikový software, které letos porostou o 6,4 procenta na 304 miliard dolarů. Tento růst je podnícen hlavně vyšší poptávkou po CRM softwaru.

Prodeje systémů pro datová centra porostou o 2,1 procenta na 143 miliard dolarů a tržby za IT služby by měly podle Gartneru vyskočit o 2,2 procenta na 926 miliard dolarů. Oba tyto odhady jsou mírně vyšší než reálné růsty v roce 2012.

Největší segment v průzkumu Gartneru, výdaje na telekomunikace, se letos odrazí a porostou o 0,9 procenta na 1,65 bilonu dolarů. „Pevný přenos vykazuje mírně vyšší než očekávaný růst,“ řekl Gartner. „Dopad hlasových přenosů je smíšený, protože se pohybují rychleji ve spotřebitelském sektoru, ale mírně pomaleji na trhu podnikovém.“

V loňském roce spadly výdaje na telekomunikace o 0,7 procenta.

Gartner svou předpověď detailněji rozvede v přímém přenosu po internetu 9. července.

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?