Hlavní navigace

Google dokončil přechod na 2048bitový SSL cerifikát

22. 11. 2013

Sdílet

Plán na zdvojnásobení délky klíče je starší než začátek mediální aféry okolo šmírovacích aktivit NSA, kterou odstartovala série prohlášení Edwarda Snowdena. Dan Dulay, bezpečnostní inženýr u Googlu, prohlásil, že je dobře, že 1024bitový klíč je považován za zastaralý - zvláště ve světle aktuálního sledování ze strany NSA a dalších případů nežádoucí průniků do chráněných systémů. Google a podobně i další technologické firmy jsou pod drobnohledem uživatelů, kteří nyní pečlivěji sledují, jak provideři ochraňují jejich soukromá data.

Experti očekávají, že zdvojení klíče způsobí šesti- až sedminásobné zpomalení dešifrovacího procesu. Moderní počítače a browsery by si ale měly s nárůstem práce poradit a uživatelé by neměli pocítit zpomalení stránek chráněných pomocí SSL. Zpomalení je ovšem i na straně serveru, nicméně se dá přepokládat, že infrastruktura Googlu s tím nebude mít problém. Google již při komunikaci s uživateli přešel prakticky výhradě na protokol https, tedy na šifrovaná spojení.

Organizace SSL pulse, která sleduje využívání SSL technologií před nedávnem zveřejnila statistiku zjištěnou na základě sledování 162.000 webů. Podle ní na 2048bitový klíč přešlo již 96% z nich.

Zdroj: IDG News Service

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?