Hlavní navigace

Google zpřísňuje možnost instalace doplňků

4. 3. 2014

Sdílet

Napříště bude možné do prohlížeče Google Chrome instalovat pouze schválené doplňky z oficiálního úložiště Google Play. Navíc jeden z chystaných upgradů dříve instalované neschválené doplňky automaticky smaže. Google argumentuje bezpečnostními důvody, ale zcela zjevně jde o obchodní rozhodnutí.

Krok směřující k větší kontrole chystal Google již dříve. Nakonec k tomu sice nedošlo, ale záměr byl pouze odložen. Přísnějších pravidla pro doplňky se již objevila ve verzi 33 beta pro Windows. Firmy budou moci instalovat své vlastní interní doplňky, ale jejich použití bude omezeno na danou instituci. Zatím je možnost nabízet i doplňky se stažení z vlastního serveru, ale bude nutné, aby týž doplněk byl přístupný i na Google Play, kde může být předmětem kontroly ze strany Googlu.

Vývojáři, kteří pracují na nových doplňcích, již z principu musí mít možnost instalovat vlastní vývojové verze doplňků, na kterých pracují. Tato možnost ale bude dostupná jen ve speciálních verzích Chromu, určených pro developery (Dev a Canary). Přísnější politika vůči doplňkům se (zatím) nebude týkat verzí pro OS X a pro Linux.

Nová pravidla by měla začít platit od 1. května 2014, tedy s příchodem verze 35.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Internet Explorer překonal Chrome v antimalwarové bezpečnosti
Týká se to sice jen jednoho, ale zato důležitého bezpečnostního segmentu. Nová technologie od Microsoftu překvapila.
→ Google přidává do Chrome rozšířené možnosti centrální administrace
Smyslem nového rozšíření je umožnit správcům IT, aby měli kontrolu nad uživatelskými instalacemi tohoto browseru v rámci celé firmy. Současně se připravuje rozšíření, které umožní otevírat zvolené stránky nebo aplikace v alternativním prohlížeči.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?