Hlavní navigace

IBM se stala softwarovou trojkou - z druhého místa ji sesadil Oracle

3. 4. 2014

Sdílet

Oracle předběhl svého rivala IBM a stal se druhým největším softwarovým producentem v roce 2013 - alespoň pokud hodnotíme obrat. „Globální trendy v oblasti big data a analytiky společně s investicemi do databází a cloudových aplikací pomhly Oraclu k tomuto vysokému růstu,“ komentoval zprávu viceprezident Gartneru pro výzkum Chad Eschinger.

Zatímco boj o druhou a třetí příčku proběhl velmi těsně, rozdíly mezi dalším velkými hráči jsou větší. Podívejme se na čísla obratu u prvních 4 softwarových firem:

  • Microsoft: 65,7 mld. USD
  • Oracle: 29,6 mld. USD
  • IBM: 29,1 mld. USD
  • SAP: 18,5 mld. USD

Do první desítky se dostaly ještě  EMC, Hewlett-Packard, VMware, CA Technologies, Salesforce.com a Symantec.

Výsledky ovlivnil především zájem o SaaS - poskytování softwaru formou služby. Do první desítky se dokonce dostal výrobce, který se na SaaS specializuje výhradně - Salesforce.com.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Stanou se big data zlatým dolem?
Trh velkých dat by měl v následujících pěti letech zažít exponenciální růst, a to jak z hlediska objemu zpracovávaných dat, tak z hlediska generovaných příjmů. Zatím má ale 85 procent firem problémy s analýzou svých dat.
→ Stane se rok 2014 rokem cloudu?
Cloudové služby se stále vylepšují a nabývají na rozsahu. Zlomovým byl, zdá se, již loňský rok, letos by však mohl cloud naplno prorazit v mnoha dalších společnostech a ukrojit si ještě větší část tržního koláče.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?