Hlavní navigace

IT4Innovations se zařadilo do programu Intel Parallel Computing Center

31. 8. 2015

Sdílet

Po dobu dvou let bude pomocí tohoto grantu financován výzkum skupiny vědců, kteří se zabývají vývojem algoritmů a knihoven pro vysoce paralelní stroje. Tyto algoritmy budou zároveň optimalizovány pro nejnovější superpočítačové technologie od Intelu. IT4I, jenž sídlí na VŠB – Technické univerzitě Ostrava, bylo založeno na základě projektu Centrum Excellence IT4Innovations v roce 2011.

„V nedávné době jsme pořídili náš hlavní systém superpočítač jménem Salomon. Jedná se o cluster s největším počtem instalovaných koprocesorů Intel Xeon Phi v Evropě. Salomon má celkem 1008 výpočetních uzlů, z čehož 576 jsou běžné výpočetní uzly a 432 jsou akcelerované výpočetní uzly, každý se dvěma koprocesory Intel Xeon Phi. Celý výpočetní výkon Salomona zajišťují Intel technologie, čehož v tomto projektu chceme využít,” říká Vít Vondrák vědecký ředitel IT4I.

Hlavní výzkumné aktivity při IT4I budou rozděleny do dvou pilířů: vývoj vysoce paralelních algoritmů a knihoven a podpora komunitních HPC kódů. Pilíř vývoje algoritmů a knihoven pro vysoce paralelní stroje se zabývá iteračními řešiči pro řídké systémy. Ty v kombinaci s vhodnými předpodmiňovači a doménovou dekompozicí jsou přínosné pro řešení obrovských úloh na desítkách tisíc výpočetních uzlů. Tyto řešiče se stanou součástí na IT4I vyvíjené knihovny ESPRESO (ExaScale PaRallel FETI SOlver). ESPRESO pak bude v rámci podpory již zavedených komunitních kódů propojeno se dvěma z nich Elmerem a OpenFOAMem.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality