Hlavní navigace

Jablotron koupil 45procentní podíl ve vývojářské firmě eMan

24. 1. 2016

Sdílet

Několik desítek milionů korun investuje jablonecká technologická společnost Jablotron do české vývojářské firmy eMan. Zatímco Jablotron je předním výrobcem zabezpečovacích a komunikačních systémů, eMan se specializuje na dodávky integrovaných firemních řešení, mobilních aplikací a webů, a v poslední době i služeb se zaměřením na Internet věcí.

Díky vzájemnému propojení (eMan by měl figurovat jako sesterská firma v holdingu Jablotronu) získala jablonecká firma prověřeného vývojáře a eMan silného největšího akcionáře, zároveň by však eManu měla zůstat autonomie, aby mohl "chodit" do výběrových řízení na zakázky mimo skupinu. "Do skupiny Jablotron by mělo směřovat přibližně 40 procent produkce," popisuje Jiří Horyna, generální ředitel společnosti eMan.

Cílem transakce bylo zejména posílení spolupráce na vývoji společných produktů a služeb především se zaměřením na internet věcí (IoT) a chytrou domácnost. I díky tomu očekává CEO nárůst obratu o zhruba 50 procent. "Obrat za rok 2015 přesáhl hranici 40 milionů korun, letos bychom ho chtěli přibližně o polovinu navýšit," uvedl Horyna na tiskové konferenci.

Jablotron za blíže nespecifikovanou sumu v desítkách milionů korun získal 45procentní podíl v eManu, čímž se stal největším akcionářem společnosti. Dosavadní čtyři společníci firmy (top management) v eManu zůstávají jako akcionáři se stejně velkým podílem, otázkou je budoucí rozdělení, neboť Jablotron má opci na navýšení současného podílu. "Jde o oboustranně výhodný obchod. eMan získal zázemí silné skupiny, Jablotron tímto posílil o zkušené profesionály z oboru, ve kterém vidíme budoucnost," konstatoval Tomáš Morava, investiční ředitel Jablotronu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality