Hlavní navigace

Kaspersky Lab podniká kroky k opětovnému získání důvěry

25. 10. 2017

Sdílet

Firma se teď pokouší získat ztracenou důvěru zpět a v souvislosti s tím představila něco, čemu říká „komplexní iniciativa transparentnosti.“

V červenci se objevila obvinění, že zdrojový kód Kaspersky Lab mohla kompromitovat ruská vláda, která vedla k vyškrtnutí společnosti ze seznamu schválených dodavatelů amerických federálních úřadů.

V září pak ministerstvo pro vnitřní bezpečnost USA dalo americkým úřadům tři měsíce na to, aby ve svých systémech identifikovaly a nahradily veškerý používaný software od Kaspersky.

Plán Kaspersky Lab sestávající ze čtyř bodů začíná nezávislou kontrolou jeho zdrojového kódu, která má být zahájena v prvním čtvrtletí 2018 a musí ji provádět „mezinárodně uznávaný orgán.“ Kromě toho bude realizován i audit interních procesů firmy Kaspersky, který podle firmy ověří „integritu našich řešení a procesů.“

Kaspersky dále vytvoří tři laboratoře pro transparentnost situované v různých částech světa, kterými „umožní klientům, vládním orgánům a zúčastněným organizacím, aby přezkoumaly zdrojový kód, kód aktualizací a pravidla pro detekci hrozeb.“ První z těchto laboratoří vznikne už příští rok, ostatní mají fungovat do roku 2020 s tím, že jedna se bude nacházet v Evropě, jedna v Asii a jedna ve Spojených státech.

A konečně společnost navyšuje částku, kterou nabídne v rámci svého „bug bounty programu“, tedy toho programu, kdy externí specialisté dostávají peníze za objevování zranitelností v systémech a kódech různých softwarových produktů a aplikací. Na tyto účely bylo alokováno 100 tisíc dolarů.

Zdroj: Techspot.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?