Hlavní navigace

KUEFI umí kontrolovat na přítomnost malwaru ještě před spuštěním systému

18. 4. 2013

Sdílet

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) je novým modelem rozhraní mezi operačními systémy osobních počítačů a firmwarem hardwaru. Bylo vyvinuto aliancí Unified EFI Forum a je de facto následovníkem BIOSu.

UEFI mimo jiné umožňuje umístění bezpečnostního řešení přímo na chip. Kaspersky Lab vyvinula ve světě první – a v současnosti jediný – antimalwarový produkt pro UEFI, který bude schopen skenovat vybrané systémové soubory a paměťové adresáře ještě před tím, než se spustí operační systém.

Tradiční řešení nechrání proti rootkitům a bootkitům, které se mohou usadit hluboko v systému a spustit se ještě před startem konvenčního antimalwarového nástroje, zabránit jeho spuštění nebo maskovat svou činnost.

Jakmile KUEFI, které se spouští z ROM, zjistí hrozbu, může zastavit start operačního systému systému do chvíle, než kvalifikovaný odborník problém vyřeší. Řešení je navrženo pro organizace s nejpřísnějšími nároky na IT bezpečnost, jako jsou státní úřady, vojenské organizace, elektrárny, průmyslové společnosti a mnoho dalších společností vysoce citlivých na ohrožení ztrátou nebo únikem dat.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?