Hlavní navigace

Kvůli výpadku elektřiny přišly Toshiba a Western Digital o 6 exabajtů NAND

8. 7. 2019

Sdílet

K výpadku došlo 15. června a komplikace se dotkly jak přímo továren, v nichž se NAND vyrábí, tak nástrojů, které jsou k výrobě úložišť používány.

Hlavní výrobní prostory od výpadku stále plně nefungují a podle Reuters budou naplno rozjeté až někdy v polovině července.

Western Digital tvrdí, že hodnotí dopady výpadku, nicméně očekává, že výroba flashových pamětí bude omezena o kapacitu zhruba 6 exabajtů, z níž většina bude odepsána v prvním kvartálu fiskálního roku 2020.

V jednom petabajtu je zhruba tisíc terabajtů a v exabajtu zhruba tisíc petabajtů, takže zde hovoříme o opravdu velkém výpadku. Podle portálu ExtremeTech představuje 6 exabajtů přibližně polovinu čtvrtletní produkce NAND společnosti Western Digital.

Důležitější otázka však zní, jak tyhle výpadky ovlivní celkovou globální produkci NAND. Podle ExtremeTech vyrobí továrna Yokkaichi Operations, v níž k výpadku došlo, zhruba 35 procent světových NAND.

Podle odborníků se však vzhledem k současné nabídce výrazně převyšující poptávku nemusíme obávat, že by kapacita NAND flashových pamětí na trhu nedostačovala. Naopak by mohlo dojít k pozitivnímu ovlivnění trhu, který by se tak mohl stabilizovat. Byť to nejspíš Western Digital a Toshibu bude hodně bolet.

Zdroj: Techspot.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?