Hlavní navigace

Martinské slavností klavíru letos již pošesté, druhý koncert bude 30.11.2016

4. 11. 2016

Sdílet

Festival letos opět nabízí exkluzivní program, který nemá v ČR obdoby - kompletní provedení klavírních koncertů Sergeje Prokofjeva ve verzi pro dva klavíry - tj. způsobem, jakým se prováděly koncerty v měšťanských salonech na konci 19. a začátku 20. stol.

Na úvodním koncertě vystoupí jako sólistky dvě špičkové klavíristky Andrea Vavrušová (kterou jsme mohli vidět i ve filmu "Donšajni", kde ztvárnila postavu veselé a hladové pianistky) a Veronika Böhmová (semifinalistka jedné z nejprestižnějších klavírních soutěží na světě - Queen Elisabeth Competition Brussels). Doprovodí je klavíristé Michal Rezek a Karel Vrtiška.

Zazní nejprve Prokofjevův virtuozní Koncert pro levou ruku (č. 4), následovat bude půvabný koncert č. 3.

Letošní ročník festivalu zaštítí prof. PhDr. Eva Hajičová, DrSc. z Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK - jedna ze zakladatelek počítačové lingvistiky u nás.

Festival je úzce spjat s iniciativou Stop grantokracii, jejímiž autory  jsou Martin Víta a Miloň Čepelka (Divadlo Járy Cimrmana). Iniciativa si klade za cíl upozorňovat na rizika masivního využívání či zneužívání grantových podpor nejen v oblasti kultury a propagovat drobné mecenášství. Martinské slavnosti klavíru jsou důkazem, že špičkově obsazený festival nemusí být financován z veřejných zdrojů, ani nemusí být podbízivě komerční, ale může fungovat pouze na základě drobných sponzorských darů.

Více na www.martinskeslavnosti.cz

IDG Czech Republic je mediálním partnerem festivalu. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality