Hlavní navigace

Microsoft bude šifrovat komunikaci mezi datovými centry

5. 12. 2013

Sdílet

Velcí giganti se v případech sledování elektronické komunikace ze strany vládních služeb musí postavit na stranu zákazníků, nemají-li ztratit obchodní kredit. Jak se bude k problematice sledování ze strany NSA a dalších služeb stavět Microsoft, je zřejmé z prohlášení firmy.

Microsoft ujistil své zákazníky, že přistoupí k silnému šifrování komunikace při provozu svých služeb. Bude implementovat technologii Perfect Forward Secrecy a bude používat 2048bitové klíče. Navíc je pevně rozhodnut informovat své zákazníky o soudních žádostech o vydání jejich dat. Trvá na tom, že si nenechá „nasadit náhubek“ požadavkem na utajení těchto skutečností a pustil se do právní bitvy za to, aby opatření o utajení nebyla možná.

Šifrovat by se měla i komunikace mezi jednotlivými datovými centry, která probíhají po privátních datových linkách. Toto opatření by mělo být funkční do konce roku 2014. Microsoft tak reaguje na čerstvé kauzy sledování, kdy NSA údajně napíchla datovou komunikaci mezi americkými a zámořskými datovými centry Googlu. Vzhledem k tomu, že se tak stalo technicky mimo území USA, tajné služby nemusely respektovat zákony ohledně osobnostní práv, a to ani v případě, že by takto sledovaly americké občany bez rozhodnutí soudu. A to americkou veřejnost velmi pobouřilo.

Microsoft ovšem není jediný, podobná opatření ohledně šifrování veškeré interní komunikace ohlásily i společnosti Google a Yahoo.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Aféra pokračuje aneb Jak NSA k datům Googlu a Yahoo přišel 
→ Google dokončil přechod na 2048bitový SSL cerifikát

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?