Hlavní navigace

Microsoft začal zobrazovat varovné obrazovky u Windows 7

20. 1. 2020

Sdílet

Jared Spataro, jeden z manažerů týmu Microsoft 365, napsal v příspěvku na blogu společnosti, že „s tím, jak končíme s podporou pro Windows 7, pobízím vás k tomu, abyste hned přešli na tyhle nové možnosti.“

Není překvapením, že za nové možnosti, které mají Windows 7 nahradit, označil Spataro Windows 10; náhradou za stárnoucí Office 2010 pak má být balík Office 365. Společně tahle řešení mohou tvořit tzv. Microsoft 365, plán předplatného pro podniky, na který by podle Microsoftu měly v ideálním případě přejít všechny podniky.

„Konec podpory Windows 7 a Office 2010 vnímám jako příležitost pro vás, abyste přešli na nástroje, určené ke způsobu, jakým dnes pracujeme,“ dodal Spataro. „Jestliže jste tak dosud neučinili, podnikněte tento krok nyní.“

Kritika Windows 7 ze strany Spatara není ničím novým. Microsoft už svůj stárnoucí (ale stále funkční a efektivní, pozn. red.) operační systém odepisuje minimálně poslední tři roky. „Windows 7 staví na dávno zastaralých bezpečnostních architekturách,“ řekl Markus Nitschke, šéf německého Microsoftu, v lednu 2017. Operační systém podle něj „Nesplňuje požadavky na moderní technologie ani vysoké bezpečnostní požadavky IT.“ Samozřejmě, že tahle rétorika proběhla opět ve prospěch novějších (a lépe zpeněžitelnějších) Windows 10.

Spataro ve svém novém příspěvku zmínil i Extended Security Updates (ESU), tedy placený program záplat pro podnikové zákazníky, jenže právě o ESU hovoří jen jako o nouzovém řešení (doslova záplatě), a znovu všechny přesvědčuje k tomu, aby na Windows 10 přešli hned.

Zdroj: Computerworld.com

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?