Hlavní navigace

Nová centrála Vodafonu je ultra ekologická, stačí ji třetina energie

5. 1. 2015

Sdílet

Česká pobočka telekomunikační společnosti Vodafone opustila své dosavadní sídlo ve Vinohradské ulici a přemístila se do nové centrály v prostorách budovy City West. Ta se nachází v pražských Stodůlkách, přímo u stanice metra. Kromě flexibility kancelářských prostor je budova čítající 15 000 metrů čtverečných vysoce úsporná a šetrná k životnímu prostředí.

Kromě jiného získala certifikaci LEED. To v praxi znamená výrazné snížení energetické náročnosti budovy. Ve srovnání s podobně velkými budovami spotřebuje nová centrála Vodafonu zhruba třetinu energie!

Operátor rovněž hodlá maximalizovat využití recyklovaných materiálů a místních zdrojů. Do nové budovy se stěhuje také z důvodu rostoucích nároků na ekologické parametry sídla.

"Ekologický provoz budovy s nízkou energetickou náročností a blízkost metra byly rozhodujícími kritérii pro výběr nového sídla,“ říká Michal Reynaud, ředitel oddělení správy majetku Vodafonu. 

Vybudování nové centrály měla na starost společnost Finep. „Stavba je přínosná ve vztahu k životnímu prostředí a přináší i výraznou úsporu v provozních nákladech. Nová centrála Vodafonu je jednou z prvních administrativních budov v České republice, která získala certifikát LEED Silver,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti Finep.

Firma zahájila výstavbu objektu o rozloze 15 000 metrů čtverečných v létě 2012. Celý objekt je součástí administrativního celku City West v pražských Stodůlkách, který patří mezi nejúspěšnější projekty posledních let v Praze. 

Vodafone se ochraně životního prostředí věnuje dlouhodobě. V předchozí centrále se mu podařilo nastavit úsporný režim, za který jako první velká společnost v České republice získal ekoznačku Ekologicky šetrná služba od Ministerstva životního prostředí.

Kromě toho od roku 2011 Vodafone provozuje „První zelenou síť“, která je ze 70 % napájena z obnovitelných zdrojů. Jako kompenzaci za zbylých 30 % vysadil Vodafone ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR statisíce stromků v několika českých a moravských CHKO.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?