Hlavní navigace

Nové typy pamětí RAM by mohly revolučním způsobem ovlivnit PC

15. 1. 2014

Sdílet

Nové čipy se pohybují mezi tradiční operační pamětí a úložištěm. Jejich nasazení může změnit i to, jakým způsobem budeme používat svá PC. Především budou umožňovat okamžitý start, který známe z tabletů, ale s mnohem vyšším výkonem.

Běžné paměti typu DRAM uchovávají informace - nuly a jedničky - v jednotlivých paměťových buňkách na základě elektrických impulsů. Magnetoresistivní RAM čili MRAM používají pro stejný účel magnetické pole a rezistivní RAM mají sendvičové uspořádání ze dvou materiálů, kde prostřední vrstva vytváří proměnnou rezistivitu (elektrický odpor) mezi krajními materiály. Dosud experimentální technologie se postupně dostávají z laboratoří do praktického využití. Zájem mají i výrobci tradičních paměťových čipů.

Zatímco informace uložené v pamětích DRAM se po odpojení elektrického napájení při vypnutí počítače ztratí, MRAM i RRAM mohou informaci uchovat. Díky tomu by bylo možné po znovuzapnutí počítače pokračovat v práci rovnou a bez bootování. Doposud bylo nutné pro uchování informací bez napájení používat flash paměti typu NAND. Nové technologie by ale měly být mnohem efektivnější. Paměti RRAM by měly dosahovat dvacetkrát vyšší rychosti zápisu, dvacetkrát nižší spotřeby a desetkrát vyšší provozní trvanlivosti než zatím běžné paměti Flash. Úkolem číslo jedna je zatím snížit výrobní náklady nové generace paměťových čipů.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Kdy budeme využívat pamětí DDR4?
Další technologická generace pamětí se již vyrábí, na jejich aktuální nasazení v serverech a na počítačích si ale budeme muset počkat.
→ Toshiba vyvíjí paměti MRAM pro procesory chytrých telefonů
Podle japonského konsorcia může MRAM nahradit SRAM, které jsou aktuálně používány s mobilními CPU.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality