Hlavní navigace

Open source proti klimatické změně

28. 2. 2020

Sdílet

Při příležitosti svého 75. výročí OSN žádá, aby svět „pohlédl realitě do očí“. OSN zahájila světovou diskuzi o způsobech, jakými lze reagovat na nejzávažnější globální problémy dneška, mezi nimiž je i klimatická změna. Společnost IBM na základě naléhavé výzvy OSN, která vybízí k vytvoření odpovědné budoucnosti, spojila své síly v boji proti klimatické změně s klíčovými agenturami OSN a světovými lídry.

Světová výzva Call for Code 2020 v návaznosti na dva předchozí úspěšné roky podporuje a prosazuje vytvoření praktických aplikací postavených na open source softwaru, včetně platforem Red Hat OpenShift, IBM Cloud, IBM Watson, IBM Blockchain a dat od firmy The Weather Company. Cílem je využívat technologie novými způsoby, které mohou mít v komunitách po celém světě okamžitý a trvalý humanitární dopad.

V rámci nedávné studie IBM, provedené společností Morning Consult, bylo dotázáno přes 3 000 vývojářů, záchranářů a sociálních aktivistů napříč Čínou, Kolumbií, Egyptem, Indií, Japonskem, Španělskem, Spojeným královstvím a Spojenými státy a bylo zjištěno následující:

  • 77 % dotázaných záchranářů a vývojářů souhlasí s prohlášením, že „nejpalčivějším problémem jejich generace je klimatická změna“.
  • 79 % respondentů souhlasí s tím, že klimatická změna je něco, co lze pomocí technologií snížit nebo odvrátit.
  • 87 % respondentů má pocit, že je důležité, aby se potenciální zaměstnavatelé aktivně zasazovali o boj proti klimatické změně.
  • Tři čtvrtiny respondentů souhlasí s tím, že open source komunita může pomoci přizpůsobit řešení problému klimatické změny pro potřebné komunity.
  • Osm z deseti respondentů souhlasí, že většina lidí se chce nějakým způsobem v boji proti klimatické změně angažovat, ale neví, jak začít.

Výzvy Call for Code se v roce 2019 účastnilo přes 180 000 lidí ze 165 národů a podali více než 5 000 žádostí zaměřených na připravenost a pomoc v případě přírodních katastrof. Letošní výzva Call for Code apeluje na žadatele, aby vytvářeli inovativní řešení na základě open source technologií, a to s cílem zastavit nebo zvrátit dopad klimatických změn.

Vítězný tým loňské globální výzvy Call for Code, Prometeo, vytvořil nositelné zařízení, které měří oxid uhelnatý, koncentraci kouře, vlhkost a teplotu, a tak zajišťuje bezpečnost hasičů v reálném čase a zároveň si klade za cíl zlepšit v dlouhodobém horizontu jejich zdravotní stav.

Na stránce CallforCode.org je možné přidat se ke komunitě a zjistit více informací o výzvě. Podat přihlášku bude možné od 22. března 2020, na kdy spadá Světový den vody. Bližší informace, harmonogram akcí i eventů, informace o školení a oprávnění k účasti na výzvě Call for Code budou dostupné na adrese https://developer.ibm.com/callforcode/.


O výzvě Call for Code:
Vývojáři radikálně změnili naše životy i prakticky veškerou lidskou interakci s kýmkoli a čímkoli. Co se ostatním může zdát jako výzva, je pro vývojáře příležitost. Z tohoto důvodu v roce 2018 organizace David Clark Cause spolu se zakládajícím partnerem IBM vytvořila a spustila výzvu Call for Code. Tato pětiletá výzva v hodnotě 30 milionů dolarů naléhavě apeluje na vývojáře, aby využili svých schopností a dovedností při využívání moderních technologií pro vytvoření technologií nových, aby tak pomocí kódu dali vzniknout pozitivní a dlouhodobé změně napříč světem. Vítězná řešení globální výzvy Call for Code budou, mimo jiné, dále propracována a využívána iniciativou IBM Code and Response.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality