Hlavní navigace

Otevřený dopis zaměstnanců Googlu volá po zrušení kontroverzního projektu

3. 12. 2018

Sdílet

Ve věci je kontroverzní Project Dragonfly (vážka), který je vyvíjen ve spolupráci s čínskou vládou (a na její zakázku), jejímž cílem je cenzura internetového vyhledávání a sběr osobně identifikovatelných informací. Nový otevřený dopis požaduje zrušení projektu.

Informace o projektu Dragonfly začaly ve větší míře unikat v srpnu, kdy média začala psát o cenzurovaném vyhledávači, jehož algoritmus vyřadí jakoukoliv webovou stránku, kterou komunistický stát označí jako riziko. Zakázaná budou témata jako demokracie, náboženství, lidská práva, protesty a další. Tak například Wikipedia a web BBC jsou zakázány již nyní.

Celý projekt ve společnosti rozpoutal interní konflikt. Pět zaměstnanců na protest proti plánu z Googlu odešlo ještě před zveřejněním dalších detailů, dalších 1 400 jich pak podepsalo interní dopis požadující více informací o projektu, který byl ignorován.

Toto úterý pak zaměstnanci umístili na internet otevřený dopis, který požaduje zrušení projektu a obsahuje tvrzení, že [projekt] činí z Googlu „komplice při útlaku a porušování lidských práv.“

V době psaní tohoto článku dopis podepsalo pouze několik stovek zaměstnanců, nicméně v samotném dopise se píše, že proti projektu Dragonfly jsou jich další tisíce.

„Patříme k tisícům zaměstnanců, kteří už měsíce nahlas nesouhlasí. Náš odpor vůči Dragonfly není o Číně: protestujeme proti technologiím, které pomáhají mocným utlačovat zranitelné, ať už to je kdekoliv. Čínská vláda jistě není sama ve své připravenosti potlačovat svobodu projevu a využívání sledovacích technologií pro potlačování odporu. Dragonfly v Číně by byl nebezpečným precedentem v politicky nestálé době, precedentem, který by by Googlu ztížil možnost odepřít podobné ústupky i jiným zemím.“

V říjnu už Google kvůli projektu ostře zkritizoval americký viceprezident Mike Pence, podle nějž konání společnosti posílí cenzuru komunistické strany a bude hrozbou pro soukromí čínských zákazníků.

Zdroj: Techspot.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?