Hlavní navigace

Paranoia? Apple Watch prý špehují britské ministry

11. 10. 2016

Sdílet

Přesně tohle údajně slyšeli ministři ve Velké Británii. Těm bylo nedávno zakázáno nosit Apple Watch na setkání kabinetu kvůli obavě, že by je přes ně mohli odposlouchávat ruští kyberšpioni. Píše to Daily Telegraph.

Na takových setkáních už byly dříve zakázány mobilní telefony, ovšem britská vláda zde postoupila o krok dále a zakázala právě i smartwatch.

Existuje totiž riziko, že by taková zařízení mohla být napadena a následně využita k tajnému odposlouchávání svých uživatelů, zejména těch, kteří jsou zasvěceni do utajovaných informací. Bezpečnostní experti varují, že taková možnost nemusí být tak daleko od pravdy a že představitelé byznysu by měli přijmout podobná preventivní opatření.

„Nositelná výpočetní technika typu Apple watch – s integrovanými mikrofony, senzory a bezdrátovou komunikací – představuje cennou útočnou základnu pro špionáž, řekl Craig Young, výzkumník bezpečnostní firmy Tripwire.

Bezpečnostní experti již dříve demonstrovali způsoby, jakými může být mikrofon ve smartphonech využíván k utajovanému nahrávání konverzací, krádežím uživatelských dat či dokonce identifikaci hesel na základě pouhých vibrací od klávesnice, která se nachází poblíž.

Smartwatch, které si již vysloužily docela dost obav expertů ohledně bezpečnosti, lze využívat úplně stejně. Tato zařízení jsou navíc běžně umístěna na zápěstí uživatele, díky čemuž mají ještě lepší pozici, jež umožňuje odposlouchávání konverzací nebo hluku klávesnice.

Počátkem tohoto roku vědci zjistili, že Apple Watch mohou být teoreticky upraveny tak, aby dokázaly zaznamenávat pohyby rukou uživatele, což může potenciálně vést dokonce ke krádežím PIN čísel zapisovaných do bankomatů.

„Podle mého názoru existuje pro představitele firem jedna dobrá rada – aby se svých smartwatch buďto úplně zřekli nebo minimálně mysleli na to, aby je odstranili z dosahu, když hovoří o vysoce cenných informacích,“ řekl Young.

I přesto dosud nebyl zaznamenán případ, kdy by se Apple Watch staly reálným cílem malwaru. Většina škodlivého kódu dnes totiž míří na PC s Windows a smartphony s Androidem.

Jonathan Sander, viceprezident firmy Lieberman Software, poskytující bezpečnostní služby, navíc poukazuje na to, že smartwatch mívají často omezenou funkcionalitu. Některé dokážou plně fungovat jen tehdy, jsou-li spárované se smartphonem. V opačném případě fungují jen jako klasické hodinky.

Je ovšem pravda, že některé vlády se k sabotážím svých cílů uchylují k ne právě typickým prostředkům. Sander zde zmiňuje příklad Stuxnetu, škodlivého počítačového červa, údajně vyvinutého Spojenými státy k zastavení jaderného programu Íránu.

„Je opravdu tak přitažené za vlasy představit si, že hlasová asistentka Applu Siri může špehovat vaši vládu ve službách druhé strany?“ řekl. „Bezpečnost je boj centimetrů. A dokonce několikacentimetrové hranaté zařízení na vašem zápěstí může být vertikálou, pomocí níž může nepřítel zaútočit.“

Zdroj: CIO.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?