Hlavní navigace

Počet kyberútoků na české společnosti je nad celosvětovým průměrem

2. 6. 2020

Sdílet

Údaje vyplývají to ze zjištění společnosti Check Point za uplynulých 6 měsíců. Přitom celosvětový průměr je 491 kyberútoků týdně na jednu společnost. Na začátku roku došlo k pozvolnému poklesu kyberútoků po celém světě, následně došlo k určité stabilizaci a v poslední době sledujeme zase drobný růst.

Nejčastějším zdrojem kyberhrozeb pro české organizace za posledních 6 měsíců jsou Spojené státy (33 %), následuje Česká republika (22 %), Irsko (17 %), Nizozemí (8 %), Německo (7 %), Španělsko (5 %) a ostatní země (8 %).

Škodlivé soubory se do českých organizací nejčastěji snaží dostat prostřednictvím webových stránek (92 %), prostřednictvím e-mailů distribuují útočníci pouze 8 % škodlivých souborů. V porovnání s námi je v celosvětovém měřítku přes webové stránky distribuováno jen 36 % škodlivých souborů, zatímco 64 % je šířeno e-maily.

Škodlivé soubory distribuované v e-mailech jsou nejčastěji soubory s koncovkou .exe, ale jejich podíl oproti polovině minulého roku klesl z 50 % na 35,9 %, na druhé místo se posunuly škodlivé soubory s koncovkou .xlsx (28,6 0). Následují .rtf (12,7 %) a .xls (8,2 %).

Celosvětovému žebříčku vévodí také formát .exe (35,1 % škodlivých souborů distribuovaných e-maily), ale na druhé příčce je s výrazným podílem formát .xls (19,1 %). Následují .xlsx (15,3 %), .pdf (9,5 %), které při podobných útocích na české organizace prakticky není používané, a .rtf (6,6 %).

U škodlivých souborů distribuovaných prostřednictvím webových stránek je situace v České republice až překvapivě jednoznačná. 97,8 % takových souborů má koncovku .pdf. Naopak ve světě je situace mnohem pestřejší. 35,9 % škodlivých souborů má koncovku .exe, 22,2 % .pdf, 18,6 % .dll, 4,8 % .swf, 3,4 % .html a následují další formáty s podílem menším než 2 %.

„Od poloviny března jsme pozorovali výrazný nárůst útoků botnetů. Do té doby ovlivňovali zhruba 5 % českých společností, ale během měsíce vzrostl jejich dopad až na téměř 15 %, nyní následuje pozvolný pád. Naopak lehce začaly růst útoky kryptominerů a bankovních malwarů, které do té doby měly spíše klesající tendenci. Se vzestupem botnetů zároveň došlo i k nárůstu útoků škodlivých kódů, jejichž cílem je krást informace a data z českých společností. Křivka sice nebyla tak strmá jako u botnetů, ale zato se růst ještě nezastavil a dopad na české společnosti je nyní dvojnásobný v porovnání s celosvětovým průměrem,“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader ve společnosti Check Point.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?