Hlavní navigace

Před 20 lety CERN uvolnil technologie pro web jako public domain

30. 4. 2013

Sdílet

Pravděpodobně tento fakt, že nové technologie se staly přístupné pro všechny, přispěl k dalšímu nastartování zájmu o využití internetu. Ku přiležitosti tohoto jubilea zpřístupnil CERN původní webovou stránku na původní adrese a také kopii prohlášení, kterým se CERN vzdává práv k technologiím W3.

V době, kdy CERN práva uvolnil, jednalo se o relativně mladý projekt. Na projektu webu začal pracovat Tim Berners-Lee a jeho úkolem bylo vytvořit prostředí pro komunikaci vědeckých týmů. Úkol realizoval v roce 1991. Když o dva roky později byla technologie poskytována veřejnosti, asi nikdo netušil, že se tak rychle uplatní v komerční sféře.

Vývoj technologií se dostal od vysokých obrátek, do konce roku 1993 již bylo v provozu deset tisíc webových serverů, z toho dva tisíce komerčních. Ještě v témže roce vznikl prohlížeč Mosaic (základ pozdějšího Netscape). V roce 1995 se zrodil Internet Explorer.

Je těžké říci, jak starý je Internet. Ve svém vývoji totiž zaznamenal řadu důležitých milníků, jako je vznik původní sítě ARPA nebo zavedení protokolu TCP/IP. V každém případě ale víme přesně, odkdy je web zdarma: od 30.4.1993.

Titulní foto: první www-server, který provozoval Tim Berners-Lee na pracovní stanici NeXT. Ručně psaná cedulka upozorňuje, že počítač má být stále zapnutý.

Čtěte také: Proč otevřenost vede k inovaci

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality