Hlavní navigace

Dostupnost OEM Windows 7 pro domácí uživatele skončí 31.10.2014

17. 2. 2014

Sdílet

Od 1.11.2014 už na trhu nebudou nové počítače ani s jedinou ze tří edicí Windows 7 Home. Microsoft tak pokračuje v praxi, kdy retailová verze se přestane prodávat rok po vydání nové verze operačního systému a u OEM verzí je to 2 roky. Situace ohledně verze Windows 7 Professional je zatím jiná, jejich konec zatím oznámen nebyl a OEM výrobci mají vždy minimálně rok na to, aby dodávky se stahovanou verzí ukončili. Tedy konec business-verze Windows 7 nemůže nastat dříve než v únoru 2015, nicméně analytici se shodují, že k tomu dojde pravděpodobně ještě později.

Nové Windows 8 totiž mají dosti odlišné uživatelské rozhraní a ve firmách obecně vládne odpor proti nahrazování “sedmiček” novým systémem, protože to často znamená nutnost přeškolení obsluhy. Microsoft totiž radikální změnou směrem k dlaždicím a dotykovému ovládání narazil na konzervativismus uživatelů. Není proto divu, že - přestože osmičky jsou k dispozici již od října 2012 - zatím roste podíl uživatelů Windows 7. Řada uživatelů, kteří končí se systémy Windows XP a Vista, se totiž obrací na osvědčené sedmičky a nikoli na Windows 8.

Ostatně na situaci již reaguje i Microsoft a očekává se, že update Windows 8.1, připravované na duben, navrátí zpět ovládání pomocí klávesnice a myši. Delší podpora Windows 7 pro firemní zákazníky by mohla mj. poskytnout Microsoftu další čas na to, aby dovedl ovládání Windows 8 do takové podoby, která bude korporatními zákazníky lépe akceptována. Možná, že Windows 7 přečkají až do chystané verze 9, která by mohla být k dispozici již v dubnu 2015.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Používáte Windows XP? 3 důvody, proč byste měli upgradovat
Opravdu byste se měli zbavit Windows XP. Byl to skvělý systém a mnoho uživatelů jej má stále rádo. Ale přece jen už je více než deset let starý.
→ Windows XP končí, čím je nahradit? Volba 1: prověřená Windows 7
V dubnu 2014 lze očekávat poslední bezpečnostní aktualizace pro stále rozšířená Windows XP. Která z dostupných novějších alternativ je pro firemní prostředí vhodná? Jsou jí Windows 7?

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?