Hlavní navigace

Ransomware cílí stále častěji na dodavatelské řetězce

6. 6. 2018

Sdílet

Společnost Dimension Data, globální poskytovatel IT řešení a služeb, oznámila, že v roce 2017 došlo ke znepokojivému nárůstu ransomwaru i dalších typů kybernetických útoků cílených na dodavatelské řetězce. Významné zvýšení počtu těchto útoků se týkalo zejména sektoru obchodních a profesionálních služeb, obzvláště pak v regionu Evropy, Středního východu a Afriky, do kterého v rámci těchto odvětví směřovala celá pětina všech útoků. Toto a další zajímavá zjištění vyplývají z nejnovější zprávy NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report.

Na poskytovatele obchodních a profesionálních služeb cílila v roce 2017 desetina všech útoků ransomwaru a tomuto segmentu tak patří třetí příčka hned za finančními a technologickými odvětvími (v roce 2016 skončily obchodní a profesionální služby na šestém místě). V regionu Evropy, Středního východu a Afriky patří sektoru obchodních a profesionálních služeb první místo s 20 procenty, v Americe pak třetí s 9 procenty.

Zastoupení ransomwarových útoků vůči finančním institucím pokleslo loni na 5 procent, z 22 procent v roce 2016. Primárním odvětvím pro krádeže obchodních tajemství nebo duševního vlastnictví – a tedy i pro potenciální zneužití dat zákazníků a partnerů – se tak stávají právě obchodní a profesionální služby v rámci dodavatelského řetězce. Nicméně hlavním cílem kybernetických zločinců i nadále zůstává finanční sektor – počítačoví piráti zde neustále vyhledávají potenciálně zneužitelné problémy na úrovni infrastruktury i aplikací.

Druhé místo s 19 procenty patřilo v roce 2017 technologickým odvětvím. Zajímavým zjištěním je, že zastoupení útoků na vládní organizace pokleslo na 5 procent – z 9 v roce 2016.

V roce 2017 došlo k masivnímu nárůstu ransomwaru, a to o 350 procent. Ransomware tak představuje 7 procent všech celosvětových malwarových útoků (oproti jednomu procentu v roce 2016) a díky stále větší popularitě mezi kybernetickými zločinci jeho zastoupení i nadále poroste.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?