Hlavní navigace

Rok 2019 přinese sofistikovanější bezpečnostní útoky

9. 1. 2019

Sdílet

Společnost Trend Micro zveřejnila své předpovědi pro rok 2019 - Mapping the Future: Dealing with Pervasive and Persistent Threats. Mimo jiné se zde varuje před tím, že útočníci budou zvyšovat účinnost osvědčených metod a rozšíří je o ještě sofistikovanější postupy. Ty umožní zneužívat stále rostoucí a složitější technologická prostředí. „Firmy musí pochopit, že bezpečnost ovlivňuje rostoucí obliba cloudů, stále větší konvergence informačních a provozních technologií i zvyšující se podíl práce na dálku,“ uvedl Greg Young, viceprezident společnosti Trend Micro pro kybernetickou bezpečnost.

Vedle úspěšných útoků poroste i nadále po celý příští rok role sociálního inženýrství. Od roku 2015 vzrostl počet phishingových URL adres, které byly zablokované bezpečnostním řešením Trend Micro, téměř o 3.800 procent. Tento nárůst kompenzuje pokles důvěry v exploit kity, jejichž využívání se za stejné období snížilo o 98 procent. Útočnici se navíc budou i nadále spoléhat na známé zranitelnosti, které zůstávají v podnikových sítích neošetřené až v 99,99 procentech případů a jejich zneužívání tak zůstává oblíbenou taktikou hackerů.

Útočníci budou implementovat nejnovější technologie, jako je například umělá inteligence. Jejich cílem je lépe předpovídat kroky vedoucích pracovníků. Využívání moderních technologií povede k přesvědčivějším cíleným phishingovým e-mailům, které mohou být kritickým faktorem úspěchu při útoku pomocí firemních e-mailů (tzv. BEC útoky, Business Email Compromise). Navíc je pravděpodobné, že tyto útoky budou mířit i na další zaměstnance, kteří jsou zodpovědní vrcholovému managementu, což povede k dalšímu zvyšování globálních ztrát.

Celá zpráva ke stažení zde.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?