Hlavní navigace

Routery v Brazílii ve velkém unáší nově nalezený malware

4. 10. 2018

Sdílet

Pomocí škodlivého kódu bylo uneseno neuvěřitelných 100 tisíc routerů, které aktuálně přesměrovávají provoz na phishingové stránky, které napodobují weby velkých bank, telekomunikačních společností, poskytovatelů připojení k internetu, médií a dokonce i Netflixu.

Tento malware (zdráháme se ho nazývat „botnetem“) byl bezpečnostní firmou pojmenován GhostDNS, a skládá se z kombinace komplexních útočných skriptů, které unášejí nastavení routeru, nahrazují je alternativní DNS službou a ta pak směřuje provoz ke „klonovaným“ přihlašovacím stránkám velkých online služeb. Služba pro přesměrování DNS je známa jako Rouge a běží dokonce i na několika významných službách pro cloudový hosting, jako jsou Amazon, OVH, Google, Telefónica a Oracle. Netlab mapuje postup infekce a její vnitřní fungování, a je v kontaktu s poskytovateli služeb, aby škodlivou síť, která funguje od poloviny června letošního roku, společně umlčeli.

Firma poskytla i detailní diagram toho, jak útok funguje (v angličtině):

 

Útok probíhá na čtyřech úrovních. Webový administrativní systém prochází internet a hledá zranitelná zařízení, následně přichází na řadu DNSChanger, který mění DNS, jak jeho název napovídá, a který je krytý RougeDNS, sítí DNS serverů, které následně přesměrovávají na phishingové servery, které hostují klony dobře známých a bezpečných webových stránek.

Podle citované firmy jsou zneužití prováděna formou vzdáleného přístupu a útočníci jsou schopni spouštět více než 100 útočných skriptů, působících problémy více než 70 různým typ§m routerů, jejichž DNS jsou předmětem únosu.

Velká většina (87,8 %) napadených routerů se nachází v Brazílii, zbytek pak po celé Jižní Americe.

Zdroj: Techspot.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?