Hlavní navigace

SAP si předchází vývojáře novinkami v oblasti licencí, nástrojů a open-source

30. 12. 2013

Sdílet

SAP učinil sérii oznámení zaměřených na získání více softwarových vývojářů „pod svá křídla“, zjednodušení jejich práce a posílení dosahu své in-memory výpočetní platformy HANA.

Mezi nejvýznamnější změny patří nová sjednocená vývojářská licence, která pokrývá širokou škálu technologií SAPu, a dlouho očekávané vypuštění cloudového souboru nástrojů pro vývoj aplikací River, který je určen právě pro platformu HANA.

River je „klíčovým prvním krokem směrem ke změně a výraznému zjednodušení zážitku vývoje aplikací,“ řekl člen výkonného výboru Vishal Sikka ve svém vyjádření vydaném v minulém týdnu.

SAP hovořil o Riveru již minimálně od poloviny roku 2010, a Sikka v té době řekl, že práce pokračovaly rok a půl. Pozdější rychlé vydání HANA jakožto ústředního bodu všeho vývoje nových produktů SAPu možná od vývojářských týmů vyžadovalo přeřazení na vyšší rychlost.

River poskytne „zvýšenou produktivitu vývojářů díky jednoduššímu procesu vývoje,“ oznámil SAP ve svém vyjádření.

Ovšem River stále není obecně dostupné, neboť oznámení z minulého týdne bylo označeno za „regionální testovací jízdu“ souboru nástrojů. Webová stránka se ptá těch, kteří se zajímají o „early adopter“ program, na region, odkud pocházejí. Vybrat si lze z možností – Evropa, Asie a USA.

Stejně tak SAP v minulém týdnu oznámil, že poskytne součásti svého rámce SAPUI5 jako open-source kód pod licencí Apache 2.0. Tento kód je dostupný na Githubu.

SAP také vyvinul open-source „makléře služeb“ pro Cloud Foundry PaaS (platform-as-a-service), který umožňuje aplikacím Cloud Foundry připojit se k HANA.

Nakonec SAP představil uzavřenou betaverzi nové edice PowerBuilderu, nástroje pro vývoj aplikací, který získal akvizicí Sybase v roce 2010.

„Jde o složené oznámení několika věcí, ale to, co je (většinou) spojuje dohromady, je HANA, což bych od SAPu samozřejmě očekával,“ řekl analytik IDC Al Hilwa prostřednictvím e-mailu. „Je skvělé vidět SAP, jak spojuje dohromady spoustu otevřených konců. HANA je přitom důležitým ústředním bodem, okolo nějž mohly události nabrat spád.“

Podpora Cloud Foundry je „důležitou zázkou na budoucnost,“ zatímco pokračující práce na PowerBuilderu „je důležitá pro významnou komunitu loajálních vývojářů,“ dodává Hilwa.

Spuštění Riveru je podle Hilwy důležitým krokem. „[River] je hluboce integrovaný s HANA a stejně jako všechna taková prostředí nabízí ten správný mix produktivity a flexibility,“ řekl. „Bude zajímavé sledovat, jakou pozici bude mít River v cloudu a zda bude moci nabrat intenzitu Force.com od Salesforce.“

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?