Hlavní navigace

Slack chystá IPO, jež by mohlo vynést až 10 miliard dolarů

13. 12. 2018

Sdílet

Anonymní zdroj teď řekl agentuře Reuters, že někdy na rok 2019 má Slack v plánu IPO (primární nabídku akcií), přičemž konkrétní datum určí aktuální podmínky trhu. Se zápisem na burzu má Slacku pomoci Goldman Sachs, který valuaci společnosti určil „vysoko nad 10 miliard dolarů.“

Jako upisovatel by byla investiční banka Goldman Sachs zodpovědná za organizaci IPO a jednání s potenciálními kupci. Z prodejů by získala významnou provizi, ale ruku v ruce s tím by šlo i jedno riziko: musela by totiž zaplatit za všechny akcie, které by nedokázala udat.

Navzdory rychle rostoucí konkurenci ze strany řešení Google Hangouts, Microsoft Teams či dokonce Facebook at Work zažívá Slack jeden úspěch za druhým. V průběhu investičního kola 2017 byl ohodnocen na 5,1 miliardy dolarů, ale už v srpnu 2018 to bylo 7,1 miliardy.

Od září loňského do května letošního roku získal Slack dva miliony nových uživatelů, což je pravděpodobně hlavní příčina „skoku“ na desetimiliardovou valuaci.

Spekulace o primární nabídce se průběžně objevují už více než rok, ale už teď je pravděpodobné, že k ní dojde spíše dříve než později. Wall Street Journal v září hlásil, že Slack IPO „aktivně připravuje“ na konec prvního čtvrtletí roku 2019. Navíc Slack i Goldman Sachs zprávu Reuters odmítli komentovat, což se víceméně rovná potvrzení.

Spoluzakladatel a výkonný ředitel Slacku Stewart Butterfield ovšem v jednom rozhovoru z května letošního roku řekl, že IPO je „několik let daleko“ kvůli nepředvídatelnosti růstu Slacku. Jenže právě vzhledem k tomu, že růst a vývoj Slacku je těžké předvídat, mohlo se v uplynulých měsících na tomto rozhodnutí mnohé změnit.

Zdroj: Techspot.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?