Hlavní navigace

Snowden pustil další informace: šmírovací aktivity NSA jsou zřejmě obludné

1. 8. 2013

Sdílet

Eric Snowden vynesl na veřejnost další dávku informací o sledování internetových uživatelů, tentokrát pomocí programu X-Keyscore. Program umožňuje velmi detailní sledování chování uživatelů a lze vyhledávat jejich aktivity i na základě obecného chování, například využívání VPN nebo silného šifrování.

Časopis The Guardian zveřejnil dokonce prezentaci systému (slideshow), která byla určena pro školení personálu. I když se jedná o starší materiál z roku 2008, je vidět, že míra sledování je asi ještě obludnější, než jsme si vůbec mohli představovat a přesahuje to, co je známo o možnostech systému PRISM. X-Keyscore umožňuje třeba zadávat požadavky typu Ukaž mi všechny zahájené relace VPN v zemi X a dej mi příslušná data, abych je mohl dešifrovat a odhalit uživatele (snímek číslo 16).

Snowden ve svém prvním veřejném vystoupení tvrdil, že jen na základě známého e-mailu mohl sledovat aktivity uživatelů, a to včetně takových osob jako jsou třeba soudci. Kritici sice popírají, že by to bylo možné, ale toto tvrzení již bylo podpořeno i jinými hlasy od zaměstnanců NSA. Ostatně i zveřejněná prezentace možností X-Keyscore mu asi dává zapravdu.

X-Keyscore má tak široký záběr sledování, že ani není v jeho silách ukládat všechna data trvale. Aktuální data jsou k dispozici pouze jeden nebo několik málo dnů, z nich generovaná agregovaná meta-data pak déle. Na X-Keyscore navazují další analytické nástroje Marina a Pinwale, které poskytují informace za delší časové období.

V každém případě aktivity NSA vzbuzují nelibost v USA. I když elektronické sledování NSA obhajuje jako mocnou zbraň proti terorismu (podle prezentace bylo v roce 2008 pomocí X-Keyscore odhaleno 300 teroristů), obhájcům práv vadí, že mohou být takto sledování bez příkazu soudu i občané USA, to ostatně připouští i sama NSA. Trpělivost dochází i americkým senátorům, kteří se snaží aktivity NSA omezit - aktuálně je na pořadu dne jednání o omezení sledování telefonických hovorů.

Čtěte také:
→ Snowden tvrdí, že Microsoft předával data uživatelů FBI a NSA dobrovolně
→ FBI a NSA čtou soukromá data uživatelů na Internetu 

Zdroj: IDG News Service

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?