Hlavní navigace

Superpočítač z čela žebříčku Green500 pohání 160 serverů Asus

12. 12. 2014

Sdílet

Výpočetní klastr L-CSC byl postaven Helmholtzovým centrem pro výzkum těžkých iontů v německém Darmstadtu. Tvoří jej 160 serverů Asus ESC4000 G2S, 224 modulů AMD FirePro S9150 s dvěma GPU, soustava 112 procesorů Intel Xeon E5-2690 v2 a 896 paměťových modulů 16 GB 1.35v DDR3-1600. Tento superpočítač dosahuje poměru výkonu a účinnosti 5,27 Gflop/W, díky čemuž předčil stovky dalších soupeřů. Klastr se bude využívat pro simulace teoretické fyziky v oboru kvantové chromodynamiky.

Společnost Asus úzce spolupracovala s organizacemi AMD, FIAS a GSI, aby podpořila vědecký výzkum na národní úrovni. GSI centrum založené v roce 1969 je výzkumným zařízením pro výzkum těžkých iontů a jeho závěry přispěly v minulosti mj. k léčbě rakoviny. Výpočetní klastr GSI byl navržen a postaven ve spolupráci s FIAS, výzkumným ústavem pro fyziku, neurovědu, lékařství a počítačovou vědu.

„Bez superpočítačů se při dnešním výzkumu neobejdeme. Vědecké výzvy vyžadují co nejrychlejší počítače, ale musíme myslet také na spotřebu energie a náklady, abychom mohli dostupné prostředky využívat co nejlépe,“ říká Volker Lindenstruth, vedoucí IT oddělení GSI centra a profesor Univerzity J. W. Goetheho ve Frankfurtu nad Mohanem, která se na výstavbě klastru také podílela.

Asus ESC4000 G2S je vylepšenou verzí produktové řady ESC4000 G2. Servery řady ESC4000 G2S jsou založeny na platformě dvou procesorů Intel Xeon E5-2600 v2 a určeny pro použití v aplikacích vyžadujících GPU/koprocesorové servery s vysokou hustotou racku. Vyznačují se optimalizovaným systémem chlazení, který je až o 20 % energeticky účinnější než předchozí verze. Disponují hned devíti rozšiřujícími sloty PCI Express 3.0 (PCIe 3.0).

Čtěte také:
→ Čína má nejrychlejší superpočítač, ohrožuje pozici USA
Spojené státy jsou sice stále superpočítačovou supervelmocí, ale jejich pozice může být ohrožena.
→ V Ostravě se otevřela nová budová Národního superpočítačového centra
V univerzitním areálu v Ostravě-Porubě se dnes otevřela budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations, které má být plně dokončeno v roce 2015. Již nyní zaměstnává 190 pracovníků z plánovaných 200.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality