Hlavní navigace

Technologie 5G směřuje do IoT, 4G však zdaleka není hotova

31. 8. 2016

Sdílet

Vyplývá to z nového průzkumu IHS Markit mezi mobilními operátory, kteří vnímají 5G spíše jako nástroj pro průmysl než pro uživatele smartphonů. Spotřebitelé se však nemusejí obávat toho, že by zůstali v pomalém pruhu. LTE je totiž stále rychlejší.

Stále více to vypadá, že 5G bude řešit věci, které nedokáže vyřešit 4G, zatímco LTE zůstane u úkolu, pro nějž byl stvořen, vyplývá ze zjištění výzkumné firmy.

Většina dotázaných poskytovatelů služeb – 79 % – řeklo, že hlavním účelem využití 5G bude internet věcí. Přitom loni stejně odpovědělo jen 55 % respondentů.

Pokud jde o výhody, operátoři nejvíce spoléhají na ultranízkou odezvu či velmi malé prodlevy mezi odesláním bitu informace a jeho přijetím zařízením. To je důležitá vlastnost pro věci, jako jsou roboti, samořiditelná auta či virtuální realita na mobilních sítích. Cílem je 1 milisekunda, čehož LTE dosáhnout nemůže.

Tři ze čtyř dotázaných poskytovatelů služeb mají za to, že 5G by mělo koexistovat s technologií 4G, a ne ji nahradit.

4G se zatím stále zlepšuje. Například v pondělí vydal americký Verizon funkcionalitu Verizon LTE Advanced (LTE-A), která dokáže vylepšit maximální rychlosti LTE o 50 procent. Tato technologie spojuje dva nebo tři bezdrátové kanály, což navyšuje průchodnost dat ke koncovému zařízení. Podobná řešení nicméně testují i operátoři v ČR a na Slovensku. Jde například o technologii Carrier Aggregation, která je součástí právě LTE-A a v současné době dosahuje maximálních rychlostí přes 200, výjimečně i 300 Mbit/s. A třeba Slovak Telekom již testoval i 900 Mbit/s. Což je ovšem stále hudba budoucnosti.

Zdroj: CIO.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?