Hlavní navigace

Ubuntu končí s prostředím Unity a vrací se ke Gnome

7. 4. 2017

Sdílet

Společnost Canonical, tvůrce oblíbené linuxové distribuce Ubuntu, přestala věřit konvergenci chytrých telefonů a PC a opouští ve svém systému kontroverzní rozhraní Unity. Jak napsal její zakladatel Mark Shuttleworth na svém blogu, vydání Ubuntu 18.04 LTS (tj. verze s dlouhodobou podporou, která vyjde v dubnu 2018) bude mít implicitně opět prostředí Gnome.

Příznivci Unity si tedy své oblíbené prostředí budou moci ještě nějaký čas užívat. V tuto chvíli není zřejmé, zda Unity za rok zůstane k dispozici alespoň jako volitelná možnost. Je také možné, že Unity převezme komunitní projekt.

Gnome je tradiční a oblíbené desktopové prostředí mnoha linuxových distribucí. Unity je základním prostředím v Ubuntu posledních šest let a mnoho uživatelů si na něj za tu dobu zvyklo. Společnost Canonical jeho zavedením sledovala cíl vytvořit jednotné prostředí pro mobilní a stolní zařízení podobně jako Microsoft s Windows 10. Doufala, že stejná verze Unity bude možné provozovat na telefonech i počítačích a při připojení telefonu k dokovací stanici s klávesnicí, myší a monitorem bude fungovat stejně dobře jako desktop.

Koncept telefonu sloužícího jako desktop se však zatím neujal u žádného systému. Prostředí Unity navíc ani nedotáhlo konvergenci do konce – univerzálním prostředím měla být verze 8, avšak nejnovější vydání Ubuntu má stále Unity 7 a jeho následník se po letech vývoje objevil loni v říjnu pouze jako technické preview.

Konec Unity je jednoznačně podnikatelské rozhodnutí, kdy se firma chce zaměřit pouze na takové prvky systému, které jí pomohou k růstu. „Tým Unity 8 vytvořil nádherné, použitelné a solidní uživatelské prostředí,“ Shuttleworth napsal. „Ale respektuji rozhodnutí trhů a komunity, které produkty by měly růst a které zmizet.“

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality