Hlavní navigace

Ubuntu Phone OS dnes startuje, bude konkurencí pro iOS nebo Android?

19. 2. 2013

Sdílet

Canonical svou instalaci linuxu s názven Ubuntu vyvíjí již řadu let. K dispozici byla původně verze pro desktopy a servery, poměrně nedávno přibyla varianta pro netbooky a podpora cloudu. Nyní se veřejnosti otevře i verze pro telefony a tablety.

Systém Ubuntu Phone OS má ale údajně spíše blíže k Androidu a mělo by jej možné nainstalovat na zařízení, která nyní Android podporují. Canonical chystá i uvedení vlastního hardwaru se systémem Ubuntu Phone OS.

Minimální hadwarové nároky jsou procesor 1Ghz, 512MB RAM a 4 GB úložného prostoru. To jsou parametry, které většina moderních zařízení pro Android splňuje.

Jestli Canonical dokáže konkurovat již zavedným systémům Apple iOS nebo Androidu, to se ukáže. Bude záležet především na dostupnosti zařízení a na počtu dostupných aplikací. Ty bude možné vyvíjet buď jako nativní pomocí jazyka QML nebo založené na HTML5. Canonical ji vyzval vývojářskou komunitu, aby se zapojila do vývoje základních ("core") aplikací.

Pokud se nového projektu chytne open-source komunita -- podobně jako jsme to zaznamenali prakticky u všech distribucí linuxu -- tak by se mohlo stát, že bude k dispozici velký počet bezplatných aplikací. 

Klasický Ubuntu je vyspělý linuxový systém postavený nad debianem, který má nejširší komunitní podporu a největší počet dostupných aplikací. Díky kompatibilitě instalačních balíčků ubuntu a debianu mají uživatelé snadný přístup i k aplikacím, které Canonical přímo nepodporuje. Asi právě proto jee systém Ubuntu nejrozšířenější linuxovou distribucí, která má navíc více variant podle používaného desktopu (Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu aj.).

G +

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?