Hlavní navigace

Unicorn přínáší koncept Průmyslu 4.0 do společnosti Astra Motor

25. 9. 2019

Sdílet

Brněnská společnost Astra Motor je předním evropským výrobcem precizních řezných obráběcích nástrojů. Aby Astra Motor zvýšila svou efektivitu a konkurenceschopnost, rozhodla se zavést řešení inspirované iniciativou Industry 4.0 (digitalizace/automatizace výroby). Jako dodavatel řešení byla zvolena společnost Unicorn.

„Řezný obráběcí nástroj si můžeme zjednodušeně představit jako vrták, který se každodenním používáním opotřebovává – tupí. Při opakovaném broušení se brusná plocha zmenšuje, a to až do té míry, kdy už nástroj není schopen plnohodnotně plnit svoji funkci. Proces broušení proto není možné opakovat donekonečna. Na každý nástroj, který v Astra Motor vyrobí nebo jej servisují, bude umístěn QR kód, který v sobě ponese kompletní historii daného nástroje. Operátoři Astra Motor i majitel/uživatel nástroje tak budou mít v kterémkoli okamžiku úplný přehled o jeho stavu i úkonech, které na něm byly provedeny. To povede k úspoře času a financí vynaložených na broušení či jiné opracování daného nástroje, případně na jeho nahrazení nástrojem novým,“ uvádí Miroslav Hlaváč, Account Manager společnosti Unicorn.

Další výhody nového řešení přibližuje Jan Keprda, jednatel společnosti Astra Motor: „Většina našich dosavadních činností probíhala tzv. papírově. Systém byl založen na vyplňování průvodek a výrobních výkazů, které se následně zasílaly do výroby. I když bylo na papírech vše správně, chyběl nám celkový přehled o aktuálním stavu výroby. To se s novým systémem změní, vše budeme mít elektronicky k dispozici. Díky vytvoření digitálního dvojčete každého nástroje, uloženého v unikátních QR kódech, budeme schopni říct, kde a kdy se vyrobil, kolikrát byl servisovaný, popřípadě zjistit bližší informace o jeho velikosti či průměru. A to nejen u našich vlastních nástrojů, ale i nástrojů jiných výrobců, které k nám přijdou na servis. O každém nástroji, který se k nám dostane, budeme vědět úplně všechno. Tím se nám otevře prostor pro predikci stavu každého z nich a návrh nejvhodnějšího servisního řešení. Díky uceleným reportům bude dále možné dodat zákazníkovi informace, které mu pomohou s nákupem nových nástrojů a predikcí budoucích nákladů spojených s jejich údržbou.“

Řešení je vyvíjeno pomocí Unicorn Application Framework, jež definuje Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture pro tvorbu moderních aplikací s responzivním uživatelským rozhraním, které integrují internet věcí a jsou provozované v cloudu. Tyto aplikace jsou založeny na nejmodernějších technologiích a v případě řešení pro Astra Motor, budou spolupracovat se současným firemním ERP systémem.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?