Hlavní navigace

Uživatelé počítačů Mac jsou ohroženi malwarem šířeným nelegálními kopiemi

27. 2. 2014

Sdílet

Dříve byla platforma Apple považována za bezpečnou, ale to již je minulostí. Podle varování společnosti Eset by si měli uživatelé nakousnutého jablka dávat stejný pozor, jako uživatelé ostatních systémů. Experti z laboratoří společnosti sledují malware, který krade z počítačů svých obětí přístupové údaje. V současné verzi je ukrytý v pirátských verzích některých populárních aplikací.

Nejnovějším malwarem pro Mac je trojan s názvem OSX/CoinThief, který do internetového prohlížeče instaluje doplněk, umožňující sledovat přihlašování uživatele k jeho bitcoinovým účtům a odesílat zjištěné přístupové údaje. Postiženými aplikacemi jsou aktuálně  BBEdit (textový editor), Pixelmator  (grafický program), Angry Birds (hra) a Delicious Library (aplikace pro katalogizaci médií).

„Stahovat nelegální software znamená nejen okrádat vývojáře aplikací, ale také vystavovat se riziku nákazy počítače – se všemi dopady, včetně možných finančních ztrát. Platí to pro uživatele všech platforem, Mac nevyjímaje,“ upozorňuje bezpečnostní expert Graham Cluley.

Důvěru v mekovskou platformu podrývá i pštrosí politika Applu. Nedávno se totiž projevil problém se zabezpečenou komunikací přes protokols https, Apple na něj sice vydal v opravu, ale v tischosti, aniž by varoval své uživatele.

Čtěte také:
→ Bankovní trojan krade bitcoiny a znovu ve velkém útočí v ČR
Centrální výzkumná laboratoř antivirové společnosti Eset zjistila nové šíření nebezpečného bankovního trojanu Hesperbot. Experti upozorňují na to, že stejně jako v předešlých případech, i tentokrát hrozba využila nebývale působivou kampaň založenou na důvěryhodných organizacích, čímž své oběti nutila ke spuštění malwaru.
→ Kyberzločin není vybíravý, útočí i na malé ryby
Nespoléhejte na to, že vaše firma je až příliš bezvýznamná a že se nedostane do spárů kyberzločinu. Kriminální živly jdou cestou nejmenšího odporu a malé podniky jsou cílem, který se jim bohužel často neumí účinně bránit.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?