Hlavní navigace

V nejnovějším Firefoxu najdete vylepšení blokátoru reklamních trackerů

30. 1. 2019

Sdílet

Kromě toho vývojáři zalepili sedm zranitelností, z nichž tři byly označeny jako „kritické,“ což je nejvyšší úroveň hodnocení Mozilly. Zjednodušeně řečeno mohlo v krajním případě dojít i k potenciálně zneužitelnému pádu prohlížeče.

Firefox 65 lze stáhnout ze stránky Mozilly, ale dosavadním uživatelům se aktualizuje na pozadí, takže většině uživatelů stačí k updatu na nejnovější verzi pouhý restart prohlížeče.

Mozilla svůj Firefox aktualizuje každých šest až osm týdnů. Poslední update – na verzi 64 – proběhl 11. prosince.

Nejambicióznější iniciativou Mozilly, pokud jde o její prohlížeč, bylo v loňském roce představení funkce tzv. „Enhanced Tracking Protection,“ což je její označení pro blokování reklamních trackerů napříč weby (cross-site tracking), což jsou nástroje, které weby či reklamní sítě používají pro sledování uživatelů na webu. Při říjnovém debutu funkce Mozilla hlásila, že jde o „přesněji mířenou“ verzi šířeji zaměřené funkcionality blokování obsahu, která shazovala některé weby a byla přijata spíše rozpačitě.

Funkce Enhanced Tracking Protection byla ve Firefoxu 63 ve výchozím nastavení vypnuta, ale Mozilla oznámila, že ji počátkem roku 2019 automaticky zapne, což by naznačovalo, že se tato změna týká Firefoxu 65. Ale nestalo se tak.

„Než tuhle funkcionalitu ve výchozím nastavení zapneme, máme v plánu provést pár dalších experimentů a uživatelé mohou čekat, že o tom od nás ještě uslyší,“ napsal viceprezident produktové strategie Mozilly Nick Nguyen v příspěvku na blogu společnosti z 29. ledna.

Firefox 65 namísto toho disponuje přepracovanou sekcí nastavení pojmenovanou „Content Blocking“ (blokování obsahu). Podle Nguyena byla tahle přepracovaná nastavení vyvolána dodatečným testováním.

Zdroj: Computerworld.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?