Hlavní navigace

V roce 2016 bude na západních trzích nedostatek IT odborníků

15. 4. 2013

Sdílet

Jedním z hlavních problémů zmiňovaných ve spojitosti s inovacemi v informačních technologiích se týká nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Nedostatek odborníků se může ve firmách stát vážnou překážkou dalšího rozvoje a inovací. Podle analytické a poradenské společnosti IDC do roku 2016 tento problém zasáhne zejména západní trhy.

Vliv CIO na vytváření obchodních strategií se zvyšuje a roste tím i jejich podíl na celkovém rozvoji podniku. Pro firmy je důležité, aby byl kladen důraz nejen na získávání, ale i na udržení IT odborníků. Nezbytný je také další rozvoj jejich znalostí a dovedností a vytvoření systému řízení jejich výkonnosti.

Podle IDC by se CIO měli při vyhledávání nových zaměstnanců a odborných specialistů pro oblast IT držet následující osvědčené strategie:

  • posoudit současný stav a aktuální potřeby organizace,
  • definovat budoucí organizační model a znalosti, které jsou pro organizaci nezbytné,
  • vytvořit vnitřní strategii IT odborníků a manažerů,
  • přehodnotit způsob, jakým dochází k rozvoji IT dovedností,
  • neopomíjet externí IT odborníky.

„Úspěšná implementace inovovaných struktur závisí nejen na schopnosti dané organizace najmout dostatek kvalifikovaných pracovníků, ale i na tom, zda a jak dlouho si je firma dokáže udržet. Technologický rozvoj svou rychlostí překračuje rozvoj pracovních sil a první generace IT odborníků navíc odchází do důchodu,“ říká Jan Široký, regionální ředitel společnosti IDC pro střední a východní Evropu.

IDC CIO Summit 2013

Hrozící nedostatek IT odborníků v organizacích bude jedním z témat konference „IDC CIO Summit 2013: Delivering Business Value“, která se uskuteční ve dnech 25. a 26. dubna 2013 ve Vídni. Více informací a registrace na tuto konferenci jsou dostupné na adrese http://ciosummitvienna2013.com.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?