Hlavní navigace

Vzniká Digitální inovační hub Ostrava

20. 2. 2020

Sdílet

Dne 30. ledna 2020 uzavřelo IT4Innovations národní superpočítačové centrum (IT4Innovations) a Moravskoslezské inovační centrum Ostrava (MSIC Ostrava) Memorandum ustavující Digitální inovační hub Ostrava (DIH Ostrava). Strategickým cílem je podpora zavádění a využívání pokročilých digitálních inovací ve firmách i ve společnosti. „Vznikem DIH Ostrava dochází k propojení expertíz dvou respektovaných pracovišť. MSIC dokáže navázat spolupráci s firmami s inovačním potenciálem a zprostředkovat jim podporu šitou na míru. IT4Innovations je následně schopné tuto podporu poskytnout ve specifických oblastech digitalizace, jako jsou vysoce-výkonné výpočty, analýza velkých dat či umělá inteligence,“ uvádí Martin Duda, koordinátor projektu DIH Ostrava.

„Věříme, že díky propojení MSIC Ostrava a IT4Innovations pomůžeme firmám z Moravskoslezského kraje využít příležitostí, které s sebou přináší digitalizace, robotizace a další pokročilé technologie. MSIC Ostrava již pilotně ověřuje provádění digitálních auditů a návrhy změnových projektů v rámci programu DIGIExpand. V rámci DIH Ostrava budeme moci tyto služby dále rozšiřovat a pomáhat většímu počtu firem,“ doplnila Adéla Hradilová, která je zodpovědná za přípravu projektů a programů na podporu rozvoje malých a středních firem v Moravskoslezském kraji.

Malé a střední podniky, na rozdíl od velkých firem, většinou nemají finanční prostředky ani personální kapacity, které by mohly vyčlenit na prověření a případné zavedení digitálních technologií. K tomu napomáhá i spolupráce s Moravskoslezským krajem, který se rozhodl pilotně podpořit mechanismy podpory digitalizace malých a středních firem, včetně finančního zvýhodnění na vybrané typy služeb a přístupu k superpočítačovým kapacitám.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality