Hlavní navigace

WD má hybridní disk SSD/HDD s vysokou kapacitou vhodný pro mobilní zařízení

26. 11. 2013

Sdílet

Podle údajů výrobce je hybridní disk 17krát rychlejší než standardní pevný disk a má přibližně třetinovou cenu oproti SSD diskům. Disk má jediné rozhraní SATA III / 6 Gbps a standardní rozměry 2,5palcového disku při 9,5 mm tloušťce.

U běžných stolní počítačů nebyl problém instalovat dva fyzické disky - jeden menší rychlý s technologií SSD pro operační systém a druhý větší standardní HDD s velkou kapacitou pro data. U přenosných počítačů ovšem dva sloty pro pevné disky zpravidla nejsou, a tak nové řešení od WD může být výhodné právě pro notebooky.

Běžné hybridní disky označované také jako SSHD, obsahují vedle NAND flash paměti běžný otáčivý disk. Na něj se ukládají všechna data a technologie SSD slouží de facto jako cache pro často čtená data. WD disky s touto technologií vyráběl více než půl roku a dodával je přímo výrobcům počítačů, takže ani nebyla stanovena jejich koncová cena.

Nový disk WD Black2 Dual Drive je jiný v tom, že uživatel může sám rozhodnout, na který z obou obsažených disků se uloží zvolená data. Znamená to, že na SSD části mohou být kromě operačního systému třeba i často používané aplikace nebo hry.

Nová technologie má ovšem i svá omezení. Především disky Dual Drive fungují pouze s operačním systém Windows a také je není možné využít ve svazcích RAID. Nevýhodou je i nižší rychlost ve srovnání s disky s čistě SSD technologií - a to i v případě, že uvažujeme pouze SSD část. Nový disk bude stát 299 USD.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
›› Hitachi nabízí disky plněné heliem
›› WD dokončilo akvizici Hitachi

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?