Hlavní navigace

Windows 7 brzy přijde o podporu, hlásí uživatelům systém

26. 4. 2019

Sdílet

Na to, že se taková zpráva začne v průběhu dubna zobrazovat, upozorňoval redmondský vývojář uživatele svého systému už před měsícem.

Zpráva se na některých počítačích zobrazila při nabíhání systému 18. dubna. „Po deseti letech podpory se podpora Windows 7 chýlí ke konci,“ stálo v ní.

Po zaškrtnutí políčka označeného „Už nepřipomínat“ by podobným upozorněním mělo být učiněno zadost (i když je pravda, že u Microsoftu to pravidlem nebývá). Po kliknutí na tlačítko „Dozvědět se víc“ se ve výchozím internetovém prohlížeči zobrazí webová stránka, na které se nacházejí další informace ohledně konce podpory a jsou zde vysvětleny další možnosti.

Upozornění bylo do systému „propašováno“ aktualizací označenou jako KB4493132, která byla na některých počítačích s Windows 7 stažena dokonce více než jednou (třeba by pouhá jedna aktualizace nepůsobila dost důrazně).

„Tato aktualizace neplatí pro zařízení ve spravovaných organizacích,“ píše se v dokumentu podpory pro KB4493132. „Konkrétněji se tato aktualizace nenainstaluje na zařízeních běžících na verzích Professional a Enterprise systému Windows 7, ani na produktech s Windows Server.“

Microsoft vydá poslední bezplatnou bezpečnostní aktualizaci pro Windows 7 dne 14. ledna 2020. Pravidelné měsíční aktualizace pak po tomto datu budou dostávat pouze komerční zákazníci, kteří si zakoupí službu tzv. „Extended Security Updates“ (ESU).

Podle analytické společnosti Net Applications běželo na Windows 7 po celém světě v březnu odhadem 626 milionů osobních počítačů.

Zdroj: Computerworld.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?