Hlavní navigace

Zachrání se BlackBerry?

25. 9. 2013

Sdílet

Předběžné výsledky ukazují ztrátu skoro miliardu dolarů a poslední čtvrtletí. Velký podíl na tom mají odepsané skladové zásoby modelů, které se neprodávají. Firma již ohlásila program restrukturalizace. Již v prvním roce propustí více než 4000 zaměstnanců a omezit paletu nabízených smartphonů ze šesti modelů na čtyři. Cílovým segmentem zůstane pravděpodobně stále firemní klientela.

Zachráncem firmy se má stát konsorcium vedené minoritním akcionářem Fairfax Financial. Konsorcium hodlá odkoupit veškeré akcie firmy za celkovou sumu 4,7 miliardy dolarů a pak jako jediný vlastník stáhnout BlackBerry z obchodování na burze. Nabízená cena 9 dolarů za kus je jen zlomek ceny, kterou měly akcie v době rozkvětu před několika lety.

Můžeme se poučit?

Existuje nějaké ponaučení z pádu BlackBerry? Jak to, že někdejší ikoně podnikové mobilní komunikace hrozí neslavný konec? Chytrý telefon BlackBerry byl svého času znakem prestiže. To je pryč, pokud se někdo chce chlubit svým smartphonem, koupí si patrně Apple iPhone. Je zřejmé, že firma nepochopila prorůstání soukromé a firemní sféry v mobilních zařízeních. Smartphone se změnil z čistě pracovního nástroje do kategorie lifestyle. A to byl trend, který bohužel BlackBerry nezachytila. Když dala na trh modely s plnohodntnou klávesnicí, byl to krok, který umožnil vyšší produktivitu. Ale to to nestačilo na dlouho. BlackBerry totiž neposkytla pro svou platformu dostatek nástrojů, které by posunuly jejich mobilní telefon pro mimopracovní využití.

Je vidět, jak málo záleží na aktuální pozici na trhu. Budoucnost je vždy nejistá. Pokud se trvale neinovuje a nezachytí ty správné trendy, může i hvězda přestat zářit. A také se ovšem firma může vzpamatovat - vzpomeňme jen na Apple, který se před několika lety také zdál na odpis.

Zdroj: IDG News Service 

Čtěte také: 
→ Může Microsoft spadnout do stejných problémů jako BlackBerry?

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?