Hlavní navigace

Henkel spustil EDI komunikaci v oblasti Beauty Care Professional – divize Schwarzkopf Professional

25. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: CCV Informační systémy
Společnost Henkel, přední světový dodavatel spotřebního zboží a zároveň inovátor v oblasti zavádění výměny elektronických obchodních dokladů, rozšířila v tuzemsku jejich využívání i na divizi Beauty Care Professional – Schwarzkopf Professional. Česká pobočka se zároveň stala první v Evropě, která EDI pro oblast profesionální vlasové kosmetiky začala používat. Pilotní projekt výměny elektronických faktur ve strukturovaných formátech UN/EDIFACT a ISDOC spustila s řetězcem kadeřnických salonů Klier.

Divize Beauty Care Professional – Schwarzkopf Professional, společnosti Henkel ČR, vyrábějící a prodávající produkty profesionální vlasové kosmetiky značky Schwarzkopf Professional, je další částí společnosti Henkel ČR, se kterou si mohou obchodní partneři vyměňovat doklady ve strukturovaném elektronickém formátu. Prvním příjemcem automatizovaně zpracovatelných faktur se stala síť tuzemských kadeřnických salónů Klier.

Česká pobočka společnosti Henkel se tak stala po segmentu retailu, lepidel, stavební techniky průkopníkem v zavádění EDI i v dalším oboru - profesionální vlasové kosmetiky. „Již nyní si vyměňujeme s partnery elektronicky zhruba dvě třetiny dokladů a naší snahou je toto číslo neustále navyšovat,“ říká Eva Malíková, EDI Project Manager společnosti Henkel ČR, a dodává: „Kromě elektronických faktur běžně pracujeme s dalšími více než 10 druhy obchodních a logistických dokumentů v elektronické podobě, a to včetně elektronických dodacích listů s identifikací zboží pomocí SSCC kódů, které jsme zprovoznili v tuzemsku jako vůbec první.“

Propojení elektronických formátů

Pro komunikaci s řetězcem Klier byl na straně společnosti Henkel ČR využit mezinárodní EDI formát UN/EDIFACT. V něm jsou elektronické faktury posílány z firemního systému SAP do clearingového centra ORION EDI od společnosti CCV Informační systémy. Zde dochází k jejich překladům do různých verzí formátu ISDOC, které používají pro e-fakturaci některé tuzemské ERP systémy.

Pro zaslání k automatizovanému zpracování do ERP systému Pohoda, který využívá odběratel Klier, byl využit formát ISDOC verze 5.2.3. Veškeré doklady jsou pro zaručení původu a následnou důvěryhodnou archivaci opatřeny elektronickým podpisem.

„Kombinace tradičního EDI u nadnárodního subjektu s proprietárním českým formátem elektronických faktur ISDOC, implementovaném do ERP od tuzemského dodavatele, je velmi pěknou ukázkou jednoduchosti a efektivity současné elektronické komunikace,“ říká David Reichel, architekt řešení ORION EDI a ředitel divize eBusiness společnosti CCV Informační systémy.

příloha_ovladnete_sva_data

„Aktuálně si v rámci naší divize Beauty Care Professional – Schwarzkopf Professional s řetězcem Klier zasíláme měsíčně přibližně 500 elektronických faktur, což představuje nejen značné finanční zefektivnění na naší straně, ale také časové a lidské úspory u nás i zákazníka,“ říká Jana Holá, Customer Service Manager společnosti Henkel, zodpovědná za zákaznický servis v divizi Schwarzkopf Professional, a doplňuje: „Věřím proto, že tento způsob elektronické výměny dokladů brzy rozšíříme i na další zástupce profesionálního vlasové kosmetiky.“

Konverzi EDI faktur do formátu ISDOC lze začít využívat také mimo komerční sektor. V souladu s programovým prohlášením vlády je ISDOC od verze 6.0 možno začít používat také pro elektronickou fakturaci organizacím státní správy u veřejných zakázek. Je to reakce na směrnici 2014/55/EU, podle které nejpozději v listopadu 2018 budou mít všichni veřejní zadavatelé v Evropě povinnost umožnit dodavatelům fakturovat elektronicky.

Byl pro vás článek přínosný?