Hlavní navigace

Pátý ročník soutěže Společně otevíráme data vyhrává Hlídač státu

29. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Foto Kristýna Svobodová, Nadace OSF
Fond Otakara Motejla vyhlásil vítěze 5. ročníku soutěže, která oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech. Vítězná aplikace Hlídač státu se díky otevřeným datům zabývá kontrolou financování politických stran, vazbami politických stran na osobní a firemní sponzory, příjmy sponzorů ze státních zakázek a analýzou dat z registru smluv.

Smyslem soutěže je podpořit vznik nových služeb pro veřejnost a zviditelnit společenský a ekonomický potenciál otevřených dat. Do letošního ročníku se přihlásilo 24 mobilních a webových aplikací. Ocenění získává nejlepší studentská aplikace, speciální je Cena Fondu Otakara Motejla. Tři nejlepší aplikace pak přebírají finanční odměnu 20.000 Kč, 15.000 Kč a 10.000 Kč, věcné ceny a exkluzivní mentoring.

Vítězná aplikace Hlídač státu (http://www.hlidacstatu.cz), jejímž autorem je Michal Bláha, v současnosti představuje nejsilnější nástroj pro kontrolu hospodaření státu a vazeb veřejných institucí a politických stran na osobní i firemní sponzory. Přehledně propojuje aplikace Hlídač smluv, Hlídač politických financí a Hlídač osob, které ukazují, jak velkou roli hrají otevřená data při kontrole transparentnosti státu a veřejných financí. Všechna data jsou navíc srozumitelným způsobem zpřístupněna veřejnosti, novinářům a úřadům.

Druhé místo v soutěži získala Inventura hlasování ve Sněmovně 2013-2017. Tato volební kalkulačka přehledně, jasně a uživatelsky příjemně zprostředkovává možnost ověřit shodu vlastních postojů s postoji jednotlivých poslanců a poslankyň z uplynulého volebního období. Aplikaci využilo před volbami více než 400 000 lidí, což dokazuje výši jejího společenského dopadu a schopnost napomáhat tomu, aby občané činili ve volbách informovaná rozhodnutí.

příloha_ovladnete_sva_data

Třetí místo obsadila Databáze prázdných domů v ČR, která shromažďuje data o zmizelých, zchátralých či zachráněných nemovitostech. Cílem aplikace je záchrana významných staveb, zahájení dialogu s vlastníky a nalezení nového vhodného využití těchto budov. 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku